,,Na jaren van extreme prijsstijgingen koelt de huizenmarkt eindelijk af", zegt Fred de Bas.
,,Na jaren van extreme prijsstijgingen koelt de huizenmarkt eindelijk af", zegt Fred de Bas. Joost Pieterse
De Specialist

Wel of niet een huis (ver)kopen?

15 februari 2023 om 12:00 Zakelijk

AMERSFOORT Makelaar en kenner van de huizenmarkt in Amersfoort en omgeving Fred de Bas, eigenaar van Fred de Bas Makelaardij, geeft regelmatig advies en informatie over de huizenmarkt. Deze keer legt hij uit of de aan- of verkoop van een huis op dit moment verstandig is.   

,,Na jaren van extreme prijsstijgingen koelt de huizenmarkt eindelijk af. Stijgende hypotheekrentes en de hoge inflatie zijn hier grotendeels de oorzaak van. De grote banken verwachten voor dit jaar een daling van de huizenprijzen van 6 procent en voor 2024 nog eens 4 procent. Ook ik verwacht niet dat de huizenmarkt zal instorten zoals in 2008, er is immers nog een enorm tekort aan woningen en de werkeloosheid is momenteel veel lager”, zegt Fred de Bas. ,,Een klein deel van de potentiële kopers wacht af wat de woningmarkt gaat doen. Toch blijft het aantal verkochte huizen wel redelijk op peil. Woningen staan wat langer te koop in vergelijking met de afgelopen jaren en van extreem overbieden is niet langer sprake. De prijzen van nieuwbouwwoningen zijn door stijgende materiaal- en loonkosten duurder geworden. Een gemiddelde nieuwbouwwoning is nu 80.000 euro duurder dan een vergelijkbare bestaande woning. De verkoop en productie van nieuwbouwwoningen hapert, waardoor de druk op de bestaande woningen nog groter wordt. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de prijzen van bestaande woningen binnen afzienbare tijd weer gaan stijgen aangezien er meer mensen in dezelfde vijver vissen.”  

Momenteel is er meer keuze in het aantal woningen dat te koop staat

KOPEN OF WACHTEN ,,De huizenprijzen dalen weliswaar maar wachten met kopen kan met een stijgende rente alsnog negatief uitpakken. Een procent meer rente over de koopsom kan over een periode van twintig jaar al snel oplopen naar 80.000 euro. Momenteel is er wel meer keuze in het aantal woningen dat te koop staat en er is wat minder concurrentie van andere kopers. Afhankelijk van hoe goed een woning in trek is, kan er ook daarom nu juiste weer wel onderhandeld worden over de prijs. En dat kan gunstig uitpakken op de uiteindelijke aankoopprijs.” 

VERKOPEN OF WACHTEN ,,De veranderende woningmarkt brengt vaker het advies mee om eerst je eigen woning te verkopen. Risico hierbij is natuurlijk wel dat je niet op tijd een andere woning vindt. Om dit risico te verkleinen kunnen we er bijvoorbeeld voor kiezen om de sleuteloverdracht verder in de toekomst te plaatsen. Als je kleiner wilt gaan wonen, omdat bijvoorbeeld de kinderen het huis uit zijn, is verkopen zeker aan te raden. Juist grotere woningen, en woningen in het duurdere segment, dalen harder dan kleinere en goedkopere woningen.” 

VRIJBLIJVEND ADVIES ,,Omdat elke persoonlijke situatie weer anders is, kom ik graag langs voor een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. Hierin kunnen we kijken wat de beste oplossing is: ga je wel of niet kopen of verkopen, eerst verkopen of toch eerst kopen.” De Bas vervolgt: ,,Neem gerust contact op zodat we samen kunnen kijken wat de beste oplossing is. Neem contact op via telefoonnummer 033 303 89 07 of stuur een e-mail naar: info@freddebas.nl.”

Fred de Bas Makelaardij
033 303 89 07
www.freddebas.nl
info@freddebas.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie