Afbeelding
Foto door Alena Darmel via Pexels

Huis kopen of huis huren

Partnercontent

De huizenmarkt kan behoorlijk fluctueren, waardoor er in sommige periodes zoals deze geen huis te koop lijkt voor een betaalbare prijs. De meeste mensen met een middeninkomen kunnen dan eigenlijk geen huis meer kopen, maar zijn gebonden aan huurhuizen met een hoge huur. Huren is niet alleen vaak duurder per maand, het is ook nog eens geld dat je nooit meer terugziet. Als je een huis kunt kopen is dit slim om te doen, investeren in bakstenen is nog altijd een goede manier om je vermogen relatief veilig te stellen.

Hoe ga je aan de slag

In de markt zoals die nu is, lijkt het haast onmogelijk om een huis te vinden. Zeker in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is de competitie groot. Als de beschikbare huizen niet alleen duur zijn maar ook nog eens heel schaars, is het slim om een beetje hulp in te schakelen. Daarvoor kun je het beste bij een aankoopmakelaar aankloppen zoals Thoma Post Amsterdam, die verstand heeft van hoe het aanbod ervoor staat in de omgeving waar jij zoekt. De makelaar heeft vaak goede connecties waardoor je grotere kans maakt op een bezichtiging bij dat gewilde huis dat je tegenkwam op funda.

Niet stil gaan zitten

Hoewel de makelaar hard voor jou aan de slag gaat, is het belangrijk om zelf niet al te veel achterover te leunen zodra je je opdracht hebt gegeven. Jij moet uiteindelijk in het huis wonen, dus let goed op bij bezichtigingen. Vier ogen zien immers meer dan twee. Ook is het slim om zelf door te gaan met het afstruinen van websites als Funda, want ook hier geldt dat hoe meer mensen letten op eventuele huizen, hoe groter de kans dat je iets vindt!

Weet wat je zoekt

Als je begint aan je zoektocht, stel dan een lijstje op met eisen en wensen. Eisen zijn de dingen waar je echt niet op wilt compromitteren, wensen zijn onderhandelbaar. Zo weet de makelaar beter waar die naar moet zoeken en is voor jouzelf ook helderder wat je nou eigenlijk zoekt. Wees wel realistisch, als je naar iets op zoek bent wat eigenlijk binnen je budget ligt kan het een behoorlijke tijd duren voordat je iets vindt. Wil je dus een beetje opschieten met je huizenjacht, stel dan liever de eisen een beetje naar beneden bij.

Zorg voor genoeg eigen vermogen

Als je een huis gaat kopen, moet je allereerst een hypotheek kunnen krijgen. Met een redelijke baan kan dit prima, maar dan zijn we er nog niet. Een flinke som geld is nodig om aan eigen vermogen beschikbaar te hebben. Dit heeft verschillende redenen. Er wordt veel overboden in de huidige huizenmarkt, zoveel dat het soms onvoorspelbaar is voor hoeveel een woning nou uiteindelijk verkocht zal worden. De hypotheek is echter alleen voor de daadwerkelijke waarde van het huis, dus als jouw winnende bos flink boven die waarde zit dan moet je dat zelf ophoesten. Ook is het verhuizen zelf natuurlijk een gelegenheid met een prijskaartje.

advertentie