Afbeelding
Foto: Pixabay

Isolatie van je woning; daar krijg je subsidie voor

16 juni 2023 om 07:19 Partnercontent

Je huis verduurzamen doe je onder meer door deze te isoleren. Het isoleren van een woning is een investering, welke je uiteraard door de verminderde energiekosten gaat terugverdienen. Voordat dat zo is, zal je wel kosten moeten maken. Gelukkig kun je speciale subsidie isolatie aanvragen bij de gemeente of overheid. Waar kun je echter allemaal subsidie voor krijgen?

Subsidie voor diverse soorten isolatie

Wanneer je huiseigenaar bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de isolatie van je woning en de kosten die daar bij komen kijken. Om huiseigenaren tegemoet te komen en te helpen duurzamer te wonen, heeft de overheid verschillende subsidies waar je voor in aanmerking kan komen. Deze subsidie staat bekend onder de naam investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De ISDE biedt een vergoeding voor isolatiemaatregelen, te weten dakisolatie, spouwmuurisolatie, HR++-glas of triple glas en natuurlijk vloerisolatie. Daarnaast is het mogelijk om een vergoeding te vragen voor het aanleggen van duurzame watertechniek. Denk hierbij aan een (nieuwe) waterpomp, zonneboiler en aansluiting op het warmtenet.

 Eengezinswoning of appartement

Heb je een eigen, vrijstaand huis, dan kun je deze isolatiemaatregelen uiteraard zelf nemen. Woon je in een appartementencomplex dan kun je met behulp van Vereniging van eigenaren (VVE’s) gezamenlijk een aanvraag doen voor een dergelijke subsidie op isolatie of warmtetechnieken. Het voordeel hiervan is dat het gehele complex verduurzaamd en je kan op die manier al heel wat kortingen krijgen.

Isoleren van de huurwoning

Woon je in een huurwoning, dan is het aan de woningbouwvereniging om de isolatie voor het complex of de straat te regelen. Zij krijgen uiteindelijk de subsidie voor het aanleggen van zonnepanelen of het isoleren van de spouwmuur. Is je wijk toe aan een verduurzaming, net als de bewoners van het Leusderkwartier  dan doe je er goed aan met de bewonerscommissie aan te kloppen bij de woningbouwcoöperatie.

Spelregels voor subsidieaanvraag

Als je het huis gaat verduurzamen, dan is het goed om te weten wanneer je wel en wanneer je niet in aanmerking komt voor een subsidie. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je de installatie niet zelf mag doen, maar moet laten uitvoeren door een erkend bouwinstallatiebedrijf om in aanmerking te komen voor de subsidie. Daarnaast krijg je geen subsidie als je een schuur of garage isoleert om deze bij de woning te betrekken. Een nieuwe uitbouw valt ook niet onder de subsidieregeling. Daarnaast moet je woning gebouwd zijn voor 2019.

 Het heeft zijn voordelen om meerdere isolatievormen te combineren  om vervolgens in één keer klaar te zijn. Tot 2023 was het zelfs zo dat je alleen in aanmerking komt voor een vergoeding als je twee verduurzamingsmaatregelen tegelijk liet uitvoeren. Maar wat als je eigenlijk alleen een spouwmuurisolatie wil of slechts de vloer wil isoleren? Sinds 2023 is het mogelijk om voor één isolatiemaatregel subsidie aan te vragen. Dat helpt bijvoorbeeld weer in het spreiden van de kosten.

Verschillende isolatievormen

Er zijn verschillende vormen van isolatie, zoals eerder genoemd, die helpen warmte in het huis te houden. Iedere vorm van isolatie brengt eigen spelregels met zich mee als het om de vergoeding gaat. Zo kun je maar één keer subsidie aanvragen voor of bodem- of vloerisolatie, kom je in aanmerking voor subsidie voor spouwmuurisolatie als je minstens 10 m2 gevel laat isoleren en mag je alleen voor oude, bestaande ramen, panelen of deuren subsidie voor isolatieglas aanvragen. Het is daarom heel belangrijk dat je je vooraf goed informeert over de voorwaarden. Zo voorkom je teleurstellingen.

Eerst zelf investeren

De verduurzaming aan de woning betaal je eerst zelf en daarna vraag je de subsidie aan. Deze maatregel was nodig om ervoor te zorgen dat de vergoeding daadwerkelijk gebruikt zou worden voor de isolatiemaatregel(en) in de woning. Deze investeringen kunnen aardig in de papieren lopen. Om niet direct al je spaargeld in te leveren, kun je er ook voor kiezen om een energiebespaarlening aan te vragen. Deze wordt verstrekt door het Nationaal Warmtefonds en helpt je tegen een lage rente toch te verduurzamen. Deze lening kan alleen verstrekt worden aan eigenaren van een koopwoning.

Isoleer je woning

Het is altijd aan te raden om je woning te verduurzamen door middel van vloerisolatie of gevelisolatie. Je merkt dat namelijk snel aan de energierekening, helemaal in de winter. Je hoeft namelijk minder te stoken voor een behaaglijk warm huis. Zo betalen de isolatiemaatregelen zich op den duur zeker terug. En om je tegemoet te komen, zijn er verschillende subsidiemaatregelen voor isolatie, zodat je er nog sneller en gemakkelijker warmpjes bij zit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie