Afbeelding
Foto door form PxHere

Meer huurwoningen beschikbaar vanwege minder expats

12 mei 2021 om 12:31 Partnercontent

De woningmarkt in Nederland is nog steeds oververhit. Het gaat daarbij vooral om koopwoningen en sociale huurwoningen. Als je op zoek bent naar een middenhuur woning in steden als Amersfoort. Zwolle of Apeldoorn dan is de kans best aanwezig dat je snel slaagt in je zoektocht. Een belangrijke reden dat er meer huurwoningen beschikbaar komen is dat er anno 2021 minder expats in Nederland verblijven. Door het uitbreken van corona in het voorjaar van 2020 zijn veel van hen halsoverkop naar huis vertrokken voordat grenzen dicht gingen en vluchten werden gecanceld. Het is ook lang nog niet zeker of deze groep huurders weer terugkomt in dezelfde aantallen. Digitalisering speelt daarbij een belangrijke rol.

Huiseigenaren zijn op zoek naar nieuwe huurders

Vooral gemeubileerde woningen, die bij expats erg in trek waren, staan nu leeg. De eigenaren hebben vaak nog even afgewacht of de gevolgen van de corona pandemie wellicht snel zouden overwaaien. Nu dat niet het geval lijkt, gaan zij op zoek naar nieuwe huurders. Wel is het zo dat huurcontracten voor onbepaalde tijd minder gangbaar zijn. Vooral studenten hebben daar last van, zij kunnen in sommige gevallen niet meer voor onbepaalde tijd een kamer of appartement huren maar voor slechts 2 jaar. Na afloop van die periode moet er soms verhuisd worden of een nieuw huurcontract worden gesloten, meestal voor een hoger huurbedrag per maand.

Waarom kiezen sommige mensen voor een huurhuis?

Hoewel kopen erg aantrekkelijk is, kiest een bepaalde groep bewust voor een huurwoning. Dit kan verschillende redenen hebben. Het belangrijkste voordeel is dat je flexibel bent. Je kunt de huur in vrijwel alle gevallen per maand opzeggen en verkassen. Dat is handig als je een nieuwe baan krijgt waarvoor je moet verhuizen. Maar ook als de omgeving je toch niet bevalt of als je niet goed met je buren overweg kunt is het een prettig idee dat je niet aan een koophuis vast zit. Ook bedrijven zijn soms op zoek naar huurwoningen waar ze uit het buitenland afkomstige werknemers kunnen huisvesten. Zeker als het gaat om goede functies is een representatief huis gewenst. Dit vind je doorgaans in het midden- of hogere segment.

Hoe vind ik snel een geschikte huurwoning?

Dat er meer huurwoningen beschikbaar komen betekent natuurlijk niet dat je gemakkelijk een geschikt huurhuis vindt. Want hoe weet je wat er beschikbaar is in de plaats of regio waar je je wilt vestigen? Het internet is een prima startplaats om te gaan zoeken. Zo vind je op Rentola een breed en landelijk aanbod van huurwoningen. Je kunt selecteren op plaats en ziet vervolgens in een oogopslag welke woningen worden verhuurd. Als er een woning tussen zit die je zou willen huren dan kun je direct contact opnemen met de verhuurder of eigenaar. Maak een afspraak voor een bezichtiging en als het huis inderdaad is wat je zoekt dan kunnen er meestal snel afspraken worden gemaakt wanneer je de sleutel krijgt.

Woonplaats minder belangrijk door thuiswerken

De zoektocht naar een huurwoning is aan het verschuiven. Wilden vroeger veel mensen in de Randstad wonen, omdat daar nu eenmaal de meeste banen zijn, sinds de uitbraak van corona in 2020 wordt er veel meer thuis gewerkt. Dat betekent dat het niet meer zo belangrijk is waar je woont en waar je werkt. Als je meerdere dagen thuis kunt werken is reisafstand dus een minder belangrijk criterium. Wel stel je waarschijnlijk eisen aan de ruimte. Er moet een fijne werkkamer zijn zodat je niet langer met je laptop aan de keukentafel hoeft te zitten. Met dit soort wensen kun je rekening houden als je op zoek gaat naar een aantrekkelijke huurwoning. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie