Afbeelding
Foto door form PxHere

Een eerste huis kopen? Drie tips om jouw kansen te vergroten

2 maart 2021 om 12:33 Partnercontent

Spitsuur op de woningmarkt! De huizenprijzen blijven maar stijgen, investeerders slaan steeds vaker hun slag en kopers hebben steeds minder te kiezen. Zeker als starter is de spoeling dun. Hoe vergroot je jouw kansen op die ene woning waar tientallen mensen op azen? Vijf tips.

1. Geef een zoekopdracht aan een aankoopmakelaar

Zeker in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Amersfoort vis je al gauw achter het net. Op funda.nl staat weliswaar het grootste aanbod koopwoningen van Nederland, maar je ziet steeds meer woningen op de site verschijnen, terwijl ze al zijn verkocht. Puur voor de statistieken dus! Makelaars beschikken over een groot lokaal netwerk en zijn als eerste op de hoogte van woningen die op de markt komen. Voordat zij het huis op Funda.nl plaatsen, kijken zij eerst in hun eigen bestand naar potentiële kopers van wie ze een zoekopdracht hebben gekregen. Soms gaat de aankoopmakelaar zelfs een stap verder en benadert hij zelf eigenaren van woningen die nog niet te koop staan. Als koper zit je zo het dichtst bij het vuur!

2. Kijk of je in aanmerking komt voor een starterslening

Veel gemeenten bieden een starterslening aan. Daarmee overbrug je het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen. In de eerste drie jaar betaal je geen maandlasten voor deze starterslening. 

3. Staar je niet blind en wees flexibel

De populariteit van jarendertigwoningen is enorm. Kandidaten van elk willekeurig woonprogramma smullen ervan. Huizen met granitovloeren in de gang, paneeldeuren van glas in lood, hoge plafond met ornamenten, erkers, nisjes. En dat allemaal in een omgeving met sfeervolle klinkerstraten, volwassen groen en voorzieningen. Hoe mooi kan het leven zijn? Authenticiteit is het toverwoord. Maar daarvoor betaal je wel een hoge prijs. Gemiddeld zijn deze huizen tien procent duurder dan woningen uit andere decennia. Laat deze eisen los en kijk verder. Er staat zoveel moois uit andere jaren te koop.

4. Zoek een flexibele hypotheekverstrekker

Soms is het moeilijk om een hypotheek af te sluiten als je jouw eerste huis wilt kopen. Bijvoorbeeld als je zzp’er of flexwerker bent en maandelijks geen vast inkomen hebt. Zoek een hypotheekaanbieder die hier flexibel mee omgaat. De hypotheekadviseur in Amersfoort helpt je in deze zoektocht.

5. Hou je aan het budget

Heb je serieus interesse in een huis? Houd dan wel de gaten wat je maximaal kunt betalen. Natuurlijk neem je met een laag bod het risico dat je naast het huis grijpt. Maar nog vervelender is dat de koop in een later stadium alsnog afketst op de financiering. Verdiep je vooraf in de waarde van de woning en welke prijs jij ervoor over hebt! Wil je weten wat je maximale budget is en welke hypotheekvorm het beste bij je past? De onafhankelijke adviseurs Van der Horn Financiële Diensten kunnen de mogelijkheden voor je uitrekenen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie