Afbeelding
Foto door form PxHere

Maak gratis bezwaar tegen de WOZ-waarde en bespaar flink geld

22 februari 2021 om 12:47 Partnercontent

Elk jaar valt in januari of februari de belastingaanslag van de gemeente op de deurmat. Vaak is dat schrikken, zeker als de WOZ-waarde van je woning enorm is gestegen. Geen nood! Bezwaar maken kan én loont. Een verlaging van de WOZ-waarde levert veel geld op. Trek nu aan de bel bij en bespaar tientallen tot honderden euro’s.

Gemeenten berekenen elk jaar de WOZ-waarde door vast te stellen wat een huis waard zou zijn als het zou worden verkocht. Dat de huizenprijzen exorbitant stijgen en daarmee dus ook de WOZ-waardes is een automatisch gevolg van de huidige oververhitte woningmarkt. Met name in grote steden als Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Haarlem, Den Haag en Rotterdam doet deze ontwikkeling zich voor. Zo bedroeg de stijging van de WOZ-waarde in Utrecht vorig jaar 11,2 %. Toch zien huizenbezitters de WOZ-waarde van hun woning vaak met een nog buitensporiger percentage stijgen. En niet alleen in grote steden. Ook kleinere gemeenten tasten regelmatig mis bij hun taxaties bewijzen de cijfers van de Waarderingskamer. Zo scoorden in 2019 maar liefst zeventien gemeenten onvoldoende bij het beoordelen van de uitvoering van de Wet WOZ. Opletten geblazen dus!

Lagere WOZ-waarde

Want hoe meer je huis waard is, hoe hoger de belasting. De WOZ-waarde is onder meer de maatstaf voor de onroerende zaakbelasting (OZB), de inkomstenbelasting, erfbelasting, waterschapsheffing en de berekening van de huurprijzen. Een lagere WOZ-waarde is goed voor je portemonnee en kan een behoorlijke besparing opleveren. Geld waarmee je straks genoeg andere leuke dingen kunt doen: een etentje, een festival bezoeken, een cultureel uitje. Dat is toch een prachtig vooruitzicht?

Lagere belasting

De grote vraag: wat levert een lagere WOZ-waarde op?
Een rekensom: een verlaging van € 30.000 van de WOZ-waarde betekent dat je per jaar tussen de € 14 en € 80 minder aan OZB betaalt, afhankelijk van de gemeente waarin je woont.  De winst op de waterschapsheffing bedraagt tussen de €5 en € 20, ook dat is afhankelijk van het waterschap. Voor de inkomstenbelasting en erfbelasting lopen de verschillen nog veel meer in de papieren. In jouw voordeel. Een lagere WOZ-waarde op je inkomstenbelastingformulier betekent een lager eigenwoningforfait en dus een lager belastbaar inkomen. Dat scheelt soms wel honderden euro’s.

En erfgenamen die een pand erven betalen al gauw duizenden euro’s teveel bij een te hoge WOZ-waarde. Voor elke € 10.000 minder aan WOZ-waarde ben je € 500 tot € 4.000 minder kwijt. Een flinke som geld!

Onderneem daarom actie als je WOZ-waarde niet klopt. Ga voor gratis bezwaar WOZ in Amersfoort naar een ervaren en deskundige partij die jou alle werk uit handen neemt. Grote kans op succes!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie