Afbeelding
Foto: Pixabay

Vakantiewoning kopen? Hier moet je op letten

17 februari 2022 om 16:24 Partnercontent

Zit je er over na te denken om een vakantiewoning te kopen? Dit kan dan een spannende stap zijn! Want waar moet je nou eigenlijk allemaal op letten? Dit artikel kan je op weg helpen in je toektocht naar de perfecte vakantiewoning.

De omgeving van de vakantiewoning

Het ligt voor de hand dat je een vakantiewoning aanschaft die ligt in een omgeving die jij zelf prettig of mooi vindt. Maar ben je bijvoorbeeld ook van plan om de woning te gaan verhuren? Dan is het een goed idee om uit te zoeken wat precies de voor- en nadelen zijn van de verhuur, maar ook van de omgeving van de woning. Bekijk de voorzieningen en mogelijkheden in de buurt. Zijn er bijvoorbeeld leuke wandel- en fietsroutes, horecavoorzieningen en is er genoeg te doen op het gebied van cultuur? Dit heeft allemaal invloed op de waarde van de vakantiewoning en op de huurprijs die je kunt gaan vragen. Staat de woning op een vakantiepark? Dan is het ook een goed idee om na te gaan wat hier de voorzieningen van zijn.

Het soort vakantiewoning

Het is ook verstandig om je eens te buigen over het type vakantiewoning dat je wil kopen. Heb je bijvoorbeeld een gezin met kleine kinderen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat er genoeg kamers zijn. Zijn je kinderen al wat ouder? In dat geval is de kans groot dat ze op een gegeven moment niet meer mee zullen gaan naar de vakantiewoning. Het is dan wellicht slim om voor een wat kleinere woning te gaan; dit scheelt weer in de aankoopkosten. In een kleinere woning zullen jij en je partner ook nog van jullie oude dag genieten zonder dat er te veel onderhoud nodig is. 

De financiering

Er zijn niet veel mensen die een vakantiewoning kunnen betalen met hun eigen (spaar)geld.

Wellicht is het een optie voor je om de vakantiewoning te financieren met een tweede hypotheek. Vrijwel geen enkele hypotheekverstrekker zal het aankoopbedrag van de vakantiewoning volledig financieren. Een deel van het aankoopbedrag zal je dus met eigen (spaar)geld moeten betalen. Mocht je spaarsaldo niet toereikend zijn, dan kun je ook oriënteren of een persoonlijke lening tot jouw mogelijkheden behoord.  

De staat van de vakantiewoning

Zorg ervoor dat je geen kat in de zak koopt. Verlies je zelf niet in je droom om een vakantiehuis te hebben en let tijdens de bezichtiging goed op de (eventuele) mankementen van de woning. Zie jij mogelijkheden aan het huis en wil je gaan verbouwen? Informeer dan grondig bij de makelaar naar wat de mogelijkheden zijn op dit gebied en of je dit financieel kunt dragen. Houd er dan ook weer rekening mee dat er voor het financieren van een verbouwing van een vakantiewoning waarschijnlijk andere regels gelden dan voor je reguliere woning.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie