Afbeelding
Foto: Pixabay

Waarom moet je kiezen voor een automatisch horloge?

22 december 2021 om 07:20 Partnercontent

In de horloges zitten natuurlijk ontzettend veel techniek en totaal geen geheimen. Maar wat voor een verschillende soorten uurwerken zijn er nou en waarom zijn horloge liefhebbers nou zo gek op deze uurwerken? Natuurlijk ook welke verschillen er zijn tussen de zogenoemde uurwerken? Dat zijn allemaal vragen die wij hier gaan beantwoorden in dit stukje tekst hieronder!

Natuurlijk als eerste is het belangrijk er achter te komen wat voor een uurwerken er allemaal zijn. We gaan niet elk uurwerk op zichzelf bespreken maar wel de grote lijnen er van. Want voor welk horloge moet ik kiezen, maar ook het Zwitserse horloge, misschien dat na het lezen van dit blog je antwoorden krijgt die je wilden hebben.

Het Quartz uurwerk

De allereerste horloges die gebruik maakte van elektriciteit. Door middel van een batterij die de elektrische spanningen verstuurd naar de ‘Quartz kristallen’ deze bevinden zichzelf in het uurwerk. Door dit gaan de kristallen trillen, daarna worden deze trillingen opgevangen en naar het tijdsmechanisme gestuurd. Doordat de Quartz kristallen op dezelfde frequentie staan en trillen, kan er altijd maar 1 beweging per seconde worden doorgegeven. Vandaar dat al deze uurwerken ontzettend precies zijn.

Voor een groot aantal fabrikanten van deze mechanische uurwerken heeft het uitvinden van dat horloge het einde betekend. Deze mensen konden namelijk niet op tegen de precisie van de voordeligere hoge prijs van het uurwerk. Door de komst van het Quartz horloge is er dus veel verandering gekomen. Het eerste horloge werd in 1969 door Seiko gemaakt en gepresenteerd aan de wereld. Daardoor bestaat onze collectie dan ook weer voor een deel Quartz horloges.

De automatische uurwerken

In ontzettend veel van de Zwitserse horloges zit heel veel techniek. Deze uurwerken hebben dan ook veel verschillende soorten looks en techniek. Een van de meeste bekende is natuurlijk het ETA uurwerk. Hoe dat uurwerk in elkaar zit wordt je zo verteld. Het ETA uurwerk bestaat in vele landen en staat dan ook hoog boven in de top van mensen. Het kan soms ook zijn dat een merk hun eigen uurwerken uitbrengt. Maar de ETA maakt gebruikt van verschillende modellen. Een zelf gemaakt uurwerk wordt ook wel een manufactuur genoemd, een veel bekendere term is natuurlijk ‘In huis beweging’. Er zijn ontzettend veel bedrijven en merken die zich kunnen bijhouden met dit hoge niveau aan uurwerken en de technieken die daar bij horen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Omega en Tag Heuer.

Een zeer leuke nieuwe opkomst op de markt is natuurlijk het merk Meistersinger, dat is een eigen geproduceerd uurwerk! De MSA01 met een reserve van ongeveer 5 dagen. Deze uurwerken worden dan ook zeer vaak gebruikt in andere modellen.

Dan blijft de vraag nog hangen waarom de merken hun eigen uurwerken maken als ze prima extern te maken zijn? Een van de redenen daarvoor is het onafhankelijk zijn van anderen. Wanneer je een eigen uurwerk bezit is dit natuurlijk een van de grootste kronen op je werk. Het geeft aan hoe goed en hoog de kwaliteit is van jouw product. Zo hebben ze er bij de firma van Breitling horloges een aantal jaren over gedaan om een goed uurwerk te maken met een B01. Wanneer je echt een horlogeliefhebber bent dan kun je het beste een manufactuur uurwerk ontvangen, want deze vind je dan het beste en het mooiste.

Maar waarom dan een automatisch uurwerk?

Horloges met automatische uurwerken leven gewoon, zeggen de meeste horlogeliefhebbers. Je kunt de bewegingen voelen en horen lopen door dit uurwerk heen. Door de open kasten kun je waarnemen van binnen hoe alle techniek loopt en werkt. En de kunde die er voor de nodig is om het uurwerk te laten lopen. Het moet namelijk allemaal zo precies, de minimaalste afwijking zorgt voor een onregelmatigheid. Echt een vakwerk dus! Het gaat lang mee als je het onderhoud. Zo kan hij generaties lang mee!

Wel is een belangrijke tip dat je om de drie to vijf jaar even een onderhoudsbeurt laat geven door de juwelier, zo kan hij gereinigd worden en blijft hij in goede staat!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie