Afbeelding
Traprenovatie nieuwbouw

Hoe onderhoud je een trap van massief hout?

29 oktober 2021 om 11:53 Partnercontent

Een trap met treden van echt, massief hout is een schitterend gezicht. Niets heeft zo’n natuurlijke uitstraling. Helaas is hout niet per definitie een onderhoudsvrije materiaalsoort. Een houten trap heeft eens in de zoveel tijd onderhoud nodig, omdat de traptreden door gebruik kunnen gaan slijten. Een trap heeft namelijk heel wat te verduren. Denk aan spelende kinderen, schoenen die eroverheen denderen of vallende voorwerpen. Daardoor kan de verf- of vernislaag op den duur slijten. Versleten traptreden zijn niet mooi, en kunnen ook nog eens gevaarlijk glad worden. Kortom: tijd voor een traprenovatie.

Een traprenovatie met hout

Is je trap aan een opknapbeurt toe, dan kun je kiezen voor een houten traprenovatie. Bij zo’n renovatie worden er overzettreden over de oude trap heen gemonteerd. Daardoor krijgt je trap in een oogwenk een mooi, nieuw uiterlijk. Je kunt kiezen voor overzettreden van massief hout. Er zijn allerlei houtsoorten beschikbaar waar deze overzettreden van gemaakt worden. Een traprenovatie wordt echter vaker uitgevoerd met treden van bijvoorbeeld HPL-kunststof. Deze materialen zijn onderhoudsvriendelijker en blijven langer mooi. Daarom zijn dit soort treden een goed alternatief wanneer je op zoek bent naar een trap waar je weinig werk aan hebt.

Net zo mooi als hout

Houd je van het uiterlijk van hout, maar niet van het onderhoud dat erbij komt kijken? Kies dan juist voor een traprenovatie met onderhoudsvrije overzettreden. Die treden zijn gemaakt van materialen zoals PVC, HPL en vinyl. Deze kunststoffen zijn slijtvast en ijzersterk, waardoor ze niet snel slijtsporen zullen vertonen. Ook zijn ze in verschillende uitvoeringen beschikbaar, ook met houtlook. Met overzettreden van kunststof is schuren en schilderen verleden tijd. Door de naadloze aansluiting van de treden krijgt stof en vuil geen kans, en maak je de treden gemakkelijk schoon. 

Een onderhoudsvrije trap door een renovatie

Met een onderhoudsvrije, gerenoveerde trap hoef je voorlopig niet aan onderhoud te denken. Slijtagesporen zoals krassen, butsen en gesplinterd hout zijn verleden tijd. Ook zul je geen last meer hebben van krakende treden. Wil je zo’n onderhoudsvrije trap, dan kies je voor overzettreden van HPL, PVC of vinyl. Deze materialen hebben elk hun eigen voordelen. Zo is HPL oersterk en is het uitgerust met een antislip toplaag, en heeft vinyl als eigenschap dat het geluiddempend is. Welke materiaalsoort het beste bij jou past, is afhankelijk van je voorkeuren en smaak. Benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem eens contact op met een traprenovatie-expert. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie