Afbeelding
Foto door Ksenia Chernaya via Pexels

Welke problemen kun je ondervinden bij het schilderen van je vloer?

3 november 2021 om 08:13 Partnercontent

Wil je de gietvloeren in je woning een nieuwe look geven? Je hebt dan een paar verschillende opties. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om een van de vloercoatings aan te laten brengen op je huidige vloer. Daarnaast zou je er ook nog voor kunnen kiezen om je vloer juist een nieuwe kleur te geven met behulp van wat verf. Als je dit wilt doen, is het van belang dat je weet dat je een paar problemen kunt ondervinden gedurende dit proces. Let hier goed op, anders zou het zonde zijn van het geld dat je hebt betaald voor de gietvloer prijs

Opstijgend vocht

Deze veelgemaakte fout ontstaat meestal door het beton niet voldoende te laten drogen bij het storten van het beton. Er zijn talloze manieren of theorieën over hoe lang je vers beton moet laten liggen voordat je gaat schilderen. De reden hiervoor is dat het afhankelijk is van ten minste drie factoren; de dikte van het beton, de temperatuur en de vochtigheidsniveaus. Wat we kunnen zeggen, is dat veel bedrijven niet heel lang hoeven te wachten en het is algemeen bekend dat als de algemene temperatuurniveaus en/of vochtigheidsgraad een ‘redelijke’ uithardingsperiode toestaan, men een oppervlak perfect kan schilderen na een periode van 1 maand. De tweede veelgemaakte fout met betrekking tot vocht is het aanbrengen van een verf nadat een vloeibare chemische voorbereiding is uitgevoerd. Deze chemicaliën zijn normaal gesproken op waterbasis en het beton moet voldoende tijd krijgen om te drogen voordat de genoemde verf wordt aangebracht.

Stoffige oppervlakken

Veel mensen zullen zeggen dat hun vloer stevig is en klaar om te schilderen. Velen zullen zeggen dat het een gloednieuw, met kracht gedreven beton is en denken dat ze het allerbeste oppervlak hebben om te schilderen. Helaas is dit zelden daadwerkelijk het geval. Er zullen natuurlijk mensen zijn die een slipvaste afwerking nodig hebben, maar meestal is een supergladde afwerking vereist en hiervoor wordt ofwel een stalen troffel of een vlotter gebruikt. Om de gladde afwerking te krijgen, worden alle ‘fijne deeltjes’ naar het oppervlak bewerkt en eigenlijk geldt: hoe fijner het materiaal, hoe gladder de vloer en dit is natuurlijk het stof dat van het oppervlak komt. Deze fijne laag kan juist heel zwak zijn en moet beslist verwijderd zijn voordat je de vloer verft. 

Coating

Veel mensen willen gewoon hun vloer opnieuw coaten. Dit komt vooral doordat de bestaande coating afbladdert, gaat borrelen, optilt, maar het kan ook zijn dat de bestaande coating versleten en vermoeid is. Een grote fout van velen is om gewoon te willen overcoaten wat ze nu hebben en alles zal helder en klaar zijn. Nauwelijks hebben ze de taak voltooid of ze lopen alweer op de vloer en ontdekken dat bij het eerste gebruik de verf gewoon van de vloer wordt gehaald. Lees daarom goed de instructies om ervoor te zorgen dat je deze fout niet maakt, waardoor je dus ook geen last zult hebben van de potentiële gevolgen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie