Afbeelding
Foto: Shutterstock

Granol is weer populair aan het worden en dit is waarom

13 oktober 2021 om 12:38 Partnercontent

Je kent de term misschien niet, maar je weet wat het is: granol. Granol is een type sierpleister die geschikt is voor binnen- en buitenmuren. Het verandert het uiterlijk van de muur. Met granol ontstaat er een uniek soort patroon.

Wat is granol?

Granol is een type structuurpleister voor op de muur. Het bepaalt dus de structuur en dus het uiterlijk van de muur. Dit type afwerking werd vroeger veel gebruikt maar is de laatste decennia minder vaak te zien. Sommigen vinden het ouderwets om granol op de muur te hebben, maar het maakt een comeback in interieurtrends.

Granol was met name in de jaren zeventig en tachtig populair. Net als met veel andere trends komt granol nu langzaam aan terug. Het wordt gezien als retro of een unieke toevoeging aan een verder simpel huis.

Hoe ziet granol eruit?

Dankzij een boomschors- of waaiereffect in granol is het populair geworden als sierpleister voor binnenmuren. Het is een grof patroon met veel groeven die alle kanten op gaan. Granol valt op en mag gezien worden. Andere soorten stucwerk naast granol zijn:

  • leemstuc;
  • tadelakt;
  • microbeton;
  • microcement;
  • glad stucwerk.

Toch is er een reden dat juist granol steeds meer terugkomt en nog altijd door deskundigen kan worden aangebracht.

De populariteit van granol verklaard

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom granol wederom populair begint te worden. Allereerst omdat trends simpelweg komen en gaan. Het is niet de eerste keer dat een trend uit de jaren 70 of 80 wordt afgezworen, om een paar jaar later toch opnieuw in de mode te raken. Bij granol is dat ook zo. Het was misschien een ouderwets type stucwerk maar het is tegenwoordig retro en trendy.

Daarnaast is granol een bijzondere manier om een simpel of saai vertrek een unieke uitstraling te geven. Stel je eens voor hoe mooi een granol muur een modern interieur zou kunnen complimenteren. Het is een speelse toevoeging waarmee je het geheel van het interieur toch rustig houdt als dat is waar je behoefte aan hebt.

Granol is bovendien geschikt voor buitenmuren en past goed bij veel soorten daken. Het zadeldak is bijvoorbeeld mooi te combineren. Dit type dak bestaat uit twee schuin aflopende delen die aan de bovenkant samenkomen in de nok. In Nederland zien we dit type veel omdat regenwater afvoeren zo heel gemakkelijk gaat. Het zadeldak in combinatie met granol is een uiterlijk voor een huis dat we vroeger veel zagen.

Hulp van experts

Wil je ook iets met granol doen in je woning? Vraag dan hulp van de experts. Er zijn nog altijd specialisten die als de beste granol kunnen aanbrengen. Zij helpen je ongetwijfeld graag verder!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie