Afbeelding
Foto Anton Nikolov via Unsplash

Japanse hulst snoeien, zo doe je dat

1 november 2021 om 11:30 Partnercontent

‘Hetzii’ is een struikvormige cultivar van de soort Ilex crenata, die gewoonlijk Japanse hulst wordt genoemd. Deze cultivar wordt slechts 1,5 tot 1,5 meter hoog, met kleine blaadjes waardoor hij van een afstandje op een buxus lijkt. Zoals bij alle soorten Ilex, heb je een mannetje en een vrouwtje nodig als je bessen wilt oogsten, want het zijn tweehuizige planten waarbij elk exemplaar ofwel mannelijke ofwel vrouwelijke bloemen heeft. De plant wordt ook soms Chinese hulst genoemd.

De Japanse hulst heeft diepgroene, glanzende bladeren en zwartachtige bessen. Ze groeit het best in goed gedraineerde licht zure grond. Bij haagplant.nl krijg je het nodige advies over de plantafstand en de verzorging van je planten.

De beste timing voor het snoeien van de Japanse hulst

Japanse hulst heeft kleine, doornloze blaadjes die de takken, die in een natuurlijk patroon groeien, dicht bedekken. Als de plant niet gesnoeid wordt, kan hij twee meter hoog en even breed worden. De plant is goed te snoeien in een formele vorm of als onderdeel van een haag, maar kan ook worden gesnoeid om de omvang onder controle te houden. De beste tijd om een Japanse hulst te snoeien is aan het begin van de zomer, wanneer de plant net begint te groeien. Snoei de plant niet in de herfst of winter, want als groenblijvende plant kan hij bij koud weer maar gedeeltelijk uitlopen. Als hij in de winter wordt gesnoeid, kan hij nieuwe groei produceren die tijdens een periode van bijzonder koud weer kan worden beschadigd.

Snoeimethodes

Als je een pas geplante Japanse hulst hebt, kan het uitdunnen van de plant tijdens de eerste jaren helpen om een dicht vertakte plant te krijgen die er vol en bossig uitziet. Je kunt de plant uitdunnen door hele takken uit de hoofdstammen te kiezen en te verwijderen - dit stimuleert de plant om bij elk knippunt meerdere nieuwe takken uit te zetten. Stop na de eerste twee of drie jaar met uitdunnen en snoei de hele plant terug door de lengte van alle kleinere takken met ongeveer een derde in te korten. Bij elk snoeipunt vormen zich meerdere nieuwe scheuten, waardoor de totale plant dicht en aantrekkelijk blijft.

Japanse hulst kan voor een formele uitstraling zorgen

Als je meerdere planten op een rij zet met ongeveer twee meter tussen elke plant kun je een formele haag vormen door op het juiste tijdstip en op de juiste manier te snoeien.

Voor een formele uitstraling moet de plant aan de oppervlakte licht worden gesnoeid, met een heggenschaar of een handschaar. Knip tijdens het snoeien ook alle dunne, verdwaalde scheuten weg die aan de oppervlakte van de plant uitsteken. Als je de plant eerder in het seizoen hebt uitgedund, kun je het snoeien uitstellen tot er nieuwe groei is -- maar snoei de plant niet na het midden of het einde van de zomer om te voorkomen dat de nieuwe groei in de winter verbrandt.

Andere aanbevelingen

Wanneer je Japanse hulst snoeit, ontsmet dan je snoeimes of de messen van je heggenschaar door ze tussen de snoeibeurten grondig af te vegen met alcohol om de verspreiding van plantenziekten tegen te gaan. Geef de plant na het snoeien voldoende water om nieuwe groei te stimuleren en leg een laag organische mulch van twee tot drie centimeter onder de struik. Mulch helpt de bodemvochtigheid op peil te houden en voorkomt concurrentie van onkruid om voedingsstoffen op te nemen.

Het juiste gereedschap voor de juiste klus

Wanneer je een houtachtige plant zoals de Japanse hulst snoeit, gebruik je best gereedschap met scherpe messen. Hand- en takkenscharen met omloopmessen zijn ideaal omdat aambeeldtypes het tere takken verpletteren. Botte elektrische snoeischaren scheuren het gebladerte eerder dan dat ze het knippen, waardoor lelijke en beschadigde bladeren achterblijven. Voor grotere takken zijn er zagen die speciaal voor het snoeien van bomen en struiken worden verkocht en die zuiverder en gemakkelijker te gebruiken zijn dan de handzaag die je in je schuurtje hebt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie