Afbeelding
Foto: Unsplash

Welke boormachine heb ik nodig?

20 oktober 2021 om 16:38 Partnercontent

Boormachines zijn een type gereedschap dat in allerlei soorten en varianten verkrijgbaar is. Daardoor is er voor elk boorklus maatwerk mogelijk. Belangrijk is natuurlijk wel om goed scherp te hebben welke boorsoort bij welke soort klus past. In dit artikel kun je lezen welke soorten boormachines er allemaal bestaan - zoals een sloophamer, een boorhamer of een accuboormachine - en in welke situaties je de betreffende machine het beste kunt gebruiken. Achtereenvolgens gaan we in op de volgende soorten boormachines: accuboormachines, klopboormachines, accu schroevendraaiers, boorhamers, sloophamers en ten slotte op de kolomboormachine. Voor welke klussen worden deze soorten boormachines gebruikt of kunnen ze gebruikt worden? En welke voordelen hebben de afzonderlijke boormachines

De accuboormachine: handige voor allerlei klusjes thuis

Een van de beste soorten boormachines die je kunt kopen is een accuboormachine, omdat deze boormachines voor allerlei klusjes gebruikt kunnen worden. Accuboormachines zijn ideaal voor de kleinere schroef- en boorklussen in huis. Materialen waar je met een accuboormachine in kunt schroeven of boren zijn bijvoorbeeld houten platen, kunststof materialen, metaal en gips. Koop je voor jouw huis-, tuin- en keuken klussen een accuboormachine? Zorg er dan voor dat je er een breed palet aan opzetstukjes bijkoopt, zodat je jouw boormachine zo optimaal mogelijk benut! Verder is het slim om een extra accu bij je machine te kopen, zodat je altijd een volle accu hebt en je het klussen niet af hoeft te breken om tussentijds je accu op te laden.

De klopboormachine: de ideale machine voor allerlei soorten boorklussen

Zoek je een goede boormachine, die krachtig is en geschikt is voor de wat zwaardere boorprojecten? Zorg er dan voor dat je een klopboormachine in je assortiment gereedschap hebt zitten. Typerend voor een klopboormachine is dat dit apparaat altijd een klopfunctie heeft, waardoor een klopboormachine in staat is om in muren, tegels of steenmateriaal te boren. Een multifunctionele machine dus, waar je veel plezier aan gaat beleven.

De accu schroevendraaier: perfect voor moeilijk bereikbare plekken

Een zeer handige boormachine is de accu schroevendraaier. Een accu schroevendraaier heeft als enige functie automatisch kunnen schroeven. Het grote voordeel van een accu schroevendraaier is het compacte formaat van deze schroefmachines. Ze zijn licht, klein en wendbaar. Hierdoor kun je een accu schroevendraaier perfect gebruiken om op lastig bereikbare plekken te schroeven, zoals hoeken en randen. 

De boorhamer: dé perfecte boormachine voor betonnen materialen

Een boorhamer is een soort boormachine dat bedoeld is om zwaardere boorklussen, zoals boren in gewapend beton, goed uit te kunnen voeren. Een boorhamer is dan ook een zeer krachtige boormachine, die in de gereedschapskist van de echte vakman niet mag ontbreken. Zit er een draaistop op jouw boorhamer? Dan kun je deze boormachine ook gebruiken om licht sloop- en breekwerk mee uit te voeren, via de beitelfunctie. En dat is superhandig natuurlijk! 

De sloophamer: nuttig voor als er iets gesloopt moet worden

Sloophamers, ook wel bekend als breekhamers, zijn speciale boormachines die eigenlijk maar één functie hebben: sloophamers worden gebruikt om, de naam zegt het al, beton, stenen of tegels los te bikken c.q. te slopen. Met een sloophamer kun je snel en voortvarend breken en beitelen. Deze hamer kun je gebruiken als je bijvoorbeeld tegels wilt los bikken of op een snelle en effectieve manier een muurtje wilt gaan slopen. Met een sloophamer ofwel breekhamer kun je dus niet boren, maar alleen beitelen en breken. Maar dit doe je dan wel op een snelle en efficiënte manier!

En dan zijn er nog kolomboormachines voor precisiewerk

Ten slotte is er nog een interessante categorie boormachines, die iets minder bekend is onder het grote publiek. Het betreft de zogenoemde kolomboormachine, een prachtige machine voor wie van secuur boorwerk houdt. Kolomboormachines zijn statische boormachines, die je op een werkbank vast kunt zetten. Doordat ze vastgezet kunnen worden, zijn kolomboormachines uitermate geschikt voor zeer precies boorwerk. Moet je geregeld kleine of wat grotere gaatjes boren in metaal of hout en vereist dit een hoge mate van precisie? Wil je graag tot op de millimeter nauwkeurig kunnen boren? Dan kun je als vakman eigenlijk niet om de kolomboormachine heen. Succes met jouw boorklussen en geniet vooral van het resultaat!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie