Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Soeverein snel soevereinen: welke verzinkboortjes heb je nodig?

15 januari 2021 om 15:00 Klussen & Vrije tijd

AMERSFOORT KlusVisie testte verzinkboortjes met en zonder kop. Met dit gereedschap kun je op niveau soevereinen. De boortjes bewijzen hun waarde, zowel bij het maken van gaten in metalen platen als in plaatmateriaal als mdf. Ook komt de trappenboor aan bod.

Wie gaat soevereinen, maakt met verzinkboortjes al borend schuine randen van gaten in hout en metaal. Vervolgens kun je met schroeven netjes verzonken het materiaal vastdraaien. KlusVisie pakte conische high speed steel-boortjes, ook bekend als HSS-boortjes. Je kunt er dus vaart mee maken. Als je maar voor kwaliteit gaat, denk aan boortjes van onder meer merken als Makita en Festool, dat is echt de moeite waard bij de snelle, conische verzinkboortjes. Inferieur spul doet doorgaans langer over het boren van gaten, wat de kans op beschadigingen vergroot. Helaas zijn de kwaliteitsboortjes wel prijzig.

Op de verpakking van de boortjes zie je twee maten vermeld: de doorsnede en de gatmaat, beide in millimeters. De gatmaat correspondeert met de maat van het schroefdraad: 3 mm = M3. De doorsnede is altijd factor 2 groter dus 6 mm correspondeert met M6.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

DRIE SMAKEN Conische verzinkboren kun je in drie types aanschaffen. Welk type je ook koopt, kijk of er ook een uitvoering is waarbij de boorschacht drie of vijf afgeronde kanten bezit. Die bieden een perfecte grip in de boorkop. Is de schacht rond en glad, dan is er een kans op slippen als je de boorkop niet stevig aandraait.

KlusVisie draaide de boortjes in 18 mm mdf, 1 mm rvs, 3 mm aluminium traanplaat en een 3 mm dikke staalplaat. Het gaat om boortjes met maten van 6 tot 20,5 mm. De kwaliteitsboortjes (in dit geval van Makita) leverden tijdens de test vakwerk af.

DIEPVERZINKBOREN De diepverzinkboren zijn voorzien van een snijkopje met kraag, drie snijkanten en een cilindrische schacht. De kopjes van deze diepverzinkboren zijn een fractie breder dan die van de platverzinkers. Dankzij het bredere gat kun je ingedraaide schroeven afwerken met dopjes. Deze boor doet het goed in hout, in kunststof en uiteraard in diverse metalen.

(De tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie

PLATVERZINKERS De platverzinkboren kennen geen kragend snijkopje en beschikken over vijf snijkanten en een cilindrische schacht. Met platverzinkers maak je kleinere, iets steilere verzinkgaatjes voor schroeven met kleine kopjes dan met de diepverzinkers die meer materiaal weghalen. Met de boortjes kun je verzinken in hout, kunststof, staal en diverse metalen.

DWARSGATVERZINKBOOR De dwarsgatverzinkboor is ook van het type kraag en wordt voorzien van vijf snijkanten. Dankzij de grotere snijkop kunnen metalen spaantjes makkelijker worden afgevoerd. Met deze boor heb je meer controle bij het maken van gaten in dunne metalen platen.

De boor doet het goed in verschillende staallegeringen. Pak voor rvs liever een boortje die radiaal achter geslepen is.

LAGER TOERENTAL Bij de grote koppen wordt een lager toerental van de boormachine aanbevolen, dit vanwege een grotere omtrek die de boor aflegt. Zo wordt voorkomen dat het materiaal te heet wordt en beschadigt of verkleurt. KlusVisie ervoer dat platverzinkers iets meer moeite hebben met het taaie rvs dan de diepverzinkers. De diepverzinkers draaien met de drie snijvlakken net iets makkelijker in dat materiaal.

(De tekst gaat onder de foto verder)


Een spiraalvormige trappenboor is een handige accessoire om achter de hand te hebben voor als je een flink gat in metaal moet maken. - Jaap van Rijn/KlusVisie

RAPPE TRAPPENBOOR Een spiraalvormige trappenboor is een handige accessoire om achter de hand te hebben voor als je een flink gat in metaal moet maken. Moet door dit gat bedrading, dan kun je de rand met een rubberring afwerken. Kies voor een trappenboor van een kwaliteitsmerk met een titaniumcoating, die gaan lang mee. Met een boor met vijftien trappen kun je de meeste klussen klaren, denk aan 4 mm tot en 32 mm. Ook voor de trappenboor geldt: controleer of de schacht drie of vijf afgeronde kanten bezit, die geven een perfecte grip in de boorkop. Op een serieuze trappenboor staan de boordiameters per trap vermeld. Op de foto is een kwaliteitsboor zichtbaar die makkelijk door 3 mm dik plaatstaal draait. Deze trappenboor draait beheerst en snel alle vijftien trappen in staal, zo blijkt uit de test van KlusVisie. De spaanafvoer gaat voorbeeldig.

door Jaap van Rijn

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor iedereen die geïnteresseerd is in klussen en onderhoudswerk. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer. De rubriek Materiaal & Gereedschap toont interessante nieuwe klusproducten en overige noviteiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie