Afbeelding
Foto Unsplash

Met deze tips heb je meer kans op een succesvolle solliciatie

24 december 2021 om 10:22 Partnercontent

Wil jij ook graag meer uit jouw carrière halen of wellicht een complete carrièreswitch maken? Veel mensen wachten met het nemen van zo’n stap, omdat het toch betekent dat je weer moet gaan solliciteren. Het is niet vreemd dat veel mensen opzien tegen zo’n sollicitatie. Het is een spannende situatie. Je wilt niet afgewezen worden en er staat heel wat op het spel. Heb jij nog niet veel successen behaald met solliciteren? Lees dan gauw verder om te leren hoe je succesvol kunt solliciteren. Maar gebruik van de sollicitatietips en start met succes jouw (nieuwe) carrière.

Een goed CV

Jouw CV is jouw visitekaartje. Dit is het eerste wat jouw potentiële nieuwe werkgever van je ziet. Het is dus erg belangrijk om direct een goede indruk te maken. Dit doe je door een goed CV in te leveren. Het is hierbij belangrijk dat jouw nieuwe werkgever een goed en realistisch beeld van je krijgt. Zorg er dus niet alleen voor dat je jouw CV goed aanvult met jouw diploma’s en kwaliteiten, maar zorg er ook voor dat dit echt een realistisch beed van jou schept. Je hebt er namelijk niets aan, om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek waarbij je niet voldoet aan de eisen van de werkgever omdat je hebt gelogen. Bespaar jezelf de tijd en de moeite en zorg voor een eerlijk beeld van jouw capaciteiten en kwaliteiten. Vind je het moeilijk om een CV op te stellen? Bekijk dan online de voorbeelden van een CV. Zoek naar een CV Template en vul deze aan met jouw eigen specificaties.

USP in de sollicitatiemail en op je CV

Wanneer een bedrijf een product wilt verkopen, bedenken de marketeers de USP’s. USP staat voor Unique Selling Point. Grofweg gezegd is dit hetgeen wat het product uniek maakt. Bedenk ook een USP voor jezelf, wanneer je je in de verkoop aanbiedt voor een nieuwe baan. Wat maakt jou uniek en wat maakt jou onvervangbaar? Dit kun je beknopt mededelen in jouw sollicitatiemail of als quote op jouw CV. Dit trekt de aandacht en zo weet de werkgever direct wat hij/zij van jou kan verwachten.

Een goede uitstraling tijdens het sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan is het goed om je hier bewust op voor te bereiden. Bereid je niet alleen voor op de vragen die gesteld kunnen worden, maar bereid ook jezelf goed voor voor dit gesprek. Dit houdt in dat je niet alleen een nette outfit uitkiest, maar ook goed let op jouw uitstraling tijdens het gesprek. Het is goed om een professionele houding aan te nemen en te zorgen voor een glimlach wanneer je binnenkomt. Of een ook wellicht je handdruk om een sterker en krachtiger indruk te maken tijdens jou eerste ontmoeting met de potentiële werkgever. Jouw uitstraling zegt soms meer over je, dan jouw CV.

Vragen aan de werkgever

Tijdens een sollicitatiegesprek leert de werkgever jou niet alleen kennen, maar ook vice versa. Maak hier dus goed gebruik van. Stel zelf ook vragen en toon interesse. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent, een goede zoekende werkhouding hebt en initiatief durft te tonen. Bereid bijvoorbeeld altijd al een vraag voor over het bedrijf. Zo heb je altijd een pasklaar antwoord op de eindvraag tijdens het sollicitatiegesprek: “Heb je verder nog vragen?”.

Leren hoe je moet solliciteren

Solliciteren is haast een vak apart. Het is dan ook niet vreemd om dit te oefenen. Je kunt bijvoorbeeld met vrienden of familie oefenen met een sollicitatiegesprek. Door te oefenen word je alleen maar beter. Ook zijn er mogelijkheden om door een extern bureau te leren solliciteren. Zij bieden hulp bij het opstellen van jouw CV, geven tips om te solliciteren en helpen je om succesvol te worden met solliciteren. Zij bieden een CV Template aan en helpen je bij het invullen ervan.

Wil je voorkomen dat je jouw droombaan misloopt? Zorgen dan voor dat je niet alleen over de juiste kwaliteiten beschikt, maar zorgen ook voor dat je succesvol kunt solliciteren. Neem de tijd om jouw cv op te stellen, maakt deze uniek en bereid je voor op het gesprek. Een nette outfit is daarbij niet alleen belangrijk, maar jouw gehele uitstraling. Zorg voor een open en geïnteresseerde houding en durf vragen te stellen. Vind je solliciteren echt lastig en lukt het maar niet om een baan te vinden? Schakel dan hulp in bij het leren om succesvol te solliciteren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie