Afbeelding
Foto: Shutterstock

Hier moet een bestelauto aan voldoen

11 februari 2022 om 07:32 Partnercontent

Ze zijn er in allerlei uitvoeringen: bestelauto’s. Zonder de bestelauto zou onze economie krakend en piepend tot stilstand komen. De bestelauto is namelijk een essentiële schakel in de logistieke processen van bevoorrading en bezorging van goederen. We hebben allemaal wel een aantal vaste bezorgers die onze pakketten bij ons thuis bezorgen. We herkennen het geluid van de Iveco Daily waarmee de bezorger zijn ronde doet.

Binnenstad kent steeds meer restricties

Ook in de bevoorrading van bedrijven zoals horeca en winkels, is de bestelauto onmisbaar. Zeker wanneer het een binnenstad betreft. Het is geen doen om daar met een grote zware vrachtwagen voorraden te bezorgen. Het komt daarnaast ook steeds vaker voor dat vrachtwagens niet meer in de binnenstad mogen komen. De binnensteden zijn steeds vaker onderdeel van een zogenaamde milieuzone. Dat betekent dat alleen lichte voertuigen met een schone motor welkom zijn. Intelligente camera’s die de kentekens van alle passerende voertuigen automatisch lezen, zorgen ervoor dat ongeoorloofde toegang tot het milieuzone gebied direct leidt tot een boete. Een bestelauto, bijvoorbeeld een Iveco Daily bestelbus, biedt uitkomst. Maar waar moet een bestelbus zoal aan voldoen? Hieronder vind je een aantal aandachtspunten bij verschillend gebruik van een bestelauto.

Motor Type

Afhankelijk van het werkgebied waarin je een bestelauto in wilt zetten, is het verstandig om eisen te stellen aan het motortype. Veruit de meeste bestelauto’s hebben een dieselmotor. Diesel motoren zijn al sinds jaar en dag de meest populaire motoren voor bestelauto’s. Een diesel motor is namelijk erg betrouwbaar. Daarnaast staat de diesel motor bekend om zijn trekkracht. Zeker als je zware spullen moet vervoeren of vaak een aanhanger nodig hebt, is een dieselmotor ideaal. Je moet wel goed rekening houden met de milieuzones. Nu is een moderne dieselmotor nog toegestaan, maar het is goed mogelijk dat gemeenten alle dieselmotoren in de binnenstad gaan verbieden. Om daarop voorbereid te zijn, kun je beter kiezen voor een elektrisch aangedreven bestelbus. Er komen steeds meer bestelauto’s met elektrische aandrijving op de markt. Zo is de Iveco Daily tegenwoordig ook met elektrische aandrijving verkrijgbaar.

Carrosserie

De uitvoering van de carrosserie is ook erg belangrijk. Wanneer je een hoveniersbedrijf hebt, dan geef je de voorkeur aan een bestelauto met een open laadruimte. Een open laadbak is ideaal voor het vervoer van bijvoorbeeld tuintegels en groen afval. Gebruik je een bestelauto voor het bezorgen van pakketten of onderdelen, dan kies je eerder voor een gesloten Iveco bestelbus. Is volume belangrijk, dan is de bestelbus bij voorkeur verhoogd en/of verlengd. In zo’n grote bus kun je lekker veel tegelijk meenemen. Een dergelijke bus is wel duurder in gebruik dan een compactere uitvoering. Als je de ruimte niet zo zeer nodig hebt, bijvoorbeeld als je alleen specialistisch gereedschap of kleine onderdelen hoeft te vervoeren, dan is een compacte bestelauto juist ideaal. Je hebt dan lagere kosten, zowel in de aanschaf als tijdens gebruik.

Comfort niet onderschatten

Zeker als je de bestelauto voor veel langere ritten gebruikt, mag je de eisen aan comfort niet onderschatten. Een intelligente cruise control is tijdens een lange rit zeker geen overbodige luxe. Je loopt dan veel minder risico om per ongeluk te hard te rijden. Daarnaast zorgt de intelligente cruise control ervoor dat je automatisch voldoende afstand tot je voorligger houdt. Moet je juist veel in binnensteden zijn, dan is een navigatiesysteem een bijzonder handig hulpmiddel. Een ingebouwd navigatiesysteem brengt je tot aan de voordeur van het adres waar je verwacht wordt. Ongeacht waar je de bestelauto voor gebruikt, de stoelen zijn essentieel om zonder rugklachten uit je bus te stappen. Het is aan te raden om je hier goed in te verdiepen voordat je een bestelauto aanschaft. Tijdens een proefrit kun je meteen bepalen of de stoel de juiste ondersteuning biedt. Het helpt ook om online reviews over het zitcomfort van verschillende bestelauto’s te lezen.

Keuze afhankelijk van meerdere factoren

De uiteindelijke keuze voor het type bestelauto is uiteindelijk afhankelijk van meerdere factoren. Dat geldt ook voor de zaken waaraan jouw bestelauto moet voldoen. Ga hierom ook naar een betrouwbare dealer, zoals DUTCH Vans.

Het komt altijd neer op een zakelijke afweging waarbij je ook jouw persoonlijke voorkeuren moet laten meewegen. Zo is bijvoorbeeld een high end infotainment systeem met subwoofer zakelijk gezien niet noodzakelijk. Persoonlijk gezien kan het voor jou als muziekliefhebber juist heel belangrijk zijn dat je je onderweg niet continu zit te ergeren aan het slechte geluid van de standaard audio installatie in jouw busje. Als je goed geluid persoonlijk belangrijk vindt, dan is een goede audio installatie iets waar jouw bestelauto aan moet voldoen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie