Afbeelding
Photo by Waldemar Brandt on Unsplash

Hoe vaak moet je ongeveer je schoorsteen laten vegen?

Partnercontent

Heb je een open haard? Dan is het regelmatig laten schoonmaken van je schoorsteen heel belangrijk. Een grondige schoorsteenreiniging draagt bij tot een veiliger werking van je verwarmingssysteem. Het maakt je huis ook brandveiliger. Er is er maar een kleine opeenhoping van creosoot nodig om een schoorsteenbrand te veroorzaken. Creosoot is een zeer ontvlambare stof die zich in je schoorsteen of voering ophoopt als gevolg van het verbranden van hout.

Laat een keer per jaar je schoorsteen inspecteren

Om er zeker van te zijn dat al je systemen in orde zijn en goed werken, is het verstandig om jaarlijks een schoorsteeninspectie te laten uitvoeren. De meeste mensen kiezen ervoor om ook elk jaar een schoorsteenreiniging te laten doen. Vooral als ze hun open haard regelmatig gebruiken. Het beste kun je hiervoor een schoorsteenveger inhuren.  

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten schoonmaken?

Dit hangt sterk af van hoeveel je je open haard of kachel gebruikt. Maar gewoonlijk moeten schoorstenen, open haarden en rookkanalen minstens een keer per jaar geïnspecteerd worden. Aan de hand van de inspectie kan bepaald worden of de schoorsteen toe is aan een flinke schoonmaakbeurt. Je doet er verstandig aan dit aan de expert over te laten door een schoorsteenveger in te huren. Een schoorsteenveger kan ook andere ontluchtingssystemen die op ovens en kachels zijn aangesloten schoonmaken om ze veilig te laten werken.

Wat is de beste tijd voor een schoorsteenveger inhuren?

Idealiter is vóór het begin van het stookseizoen in de lente, zomer of vroege herfst een prima tijd om een schoorsteenveger in te huren. Misschien ben je de vroege schoonmaakbeurt vergeten voordat je de open haard, kachel of fornuis gaat gebruiken? Wacht niet tot de herfst, want je kunt op elk moment een schoorsteenveger inhuren.

advertentie