,,Een stijgend huisaanbod zou een teken kunnen zijn van een kanteling op de woningmarkt", zegt Fred de Bas.
,,Een stijgend huisaanbod zou een teken kunnen zijn van een kanteling op de woningmarkt", zegt Fred de Bas. Joost Pieterse
De Specialist

Lichte daling huizenprijzen

Zakelijk

AMERSFOORT Alles wordt duurder maar de huizenprijzen tonen een stagnatie en zelfs een lichte daling. Hoe kun je optimaal gebruikmaken van de zich alsmaar aanpassende woningmarkt? Makelaar Fred de Bas legt op deze plek maandelijks uit hoe je daarmee het beste om kunt gaan. 

,,De eerste maanden van dit jaar zien we een stagnatie in de oplopende huizenprijzen en toch blijft de woningmarkt gespannen. Een positieve ontwikkeling is dat er eind maart meer huizen te koop stonden dan eind december. Dus is er meer te kiezen. En niet alleen is er een stagnatie, ook daalden de prijzen iets ten opzichte van het vorige kwartaal.”

WONINGMARKTCIJFERS ,,Vanzelfsprekend zijn wij met ons makelaarskantoor altijd op de hoogte van de actuele woningmarktcijfers. Met die cijfers bepalen we mede hoe je het beste de aan- en verkoop van je woning kunt aanpakken. Het aantal te koop staande woningen is in het afgelopen kwartaal met 10 procent gestegen ten opzichte van eind vorig jaar. Bovendien zijn de huizenprijzen in de eerste maanden van dit jaar licht gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. De gemiddelde verkoopprijs kwam daardoor in het eerste kwartaal uit op 428.000 euro. Dat was weliswaar 13,7 procent hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar maar wel 2,1 procent lager ten opzichte van het vorige kwartaal. Het is de eerste daling van de huizenprijzen op kwartaalbasis in drie jaar tijd.”

KANTELING ,,Het zijn opvallende ontwikkelingen op een woningmarkt die kampt met een tekort van honderdduizenden huizen en jaren van fors stijgende prijzen. Een stijgend huisaanbod zou een teken kunnen zijn van een kanteling op de woningmarkt. Ook maakt het de kans op een afvlakking van de prijsstijging, of zelfs een daling ervan, groter.”

OVERBIEDEN ,,Opvallend is dat vooral in de laatste weken van het eerste kwartaal van dit jaar er veel woningen te koop zijn gezet. Dat was dus vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de jongste cijfers van de daarmee gepaard gaande fors oplopende inflatie. Overbieden blijft daarbij de norm maar het percentage dat je kunt of moet overbieden, voor de meeste kans bij aankoop van een woning, is duidelijk lager dan een kwartaal eerder. Meer huizen in de verkoop en minder overbieden levert kansen op voor diegene die zoeken naar een koophuis op de woningmark. We zien dat het aantal bezichtigen licht afneemt waardoor er minder concurrentie is voor de woningzoekenden.”

HULP ,,Fred de Bas Makelaardij helpt je met je zoektocht naar een woning. Wij zijn daarin succesvol. In 2021 werd 87 procent van onze zoekers aan een woning geholpen. Die hulp bieden we graag ook aan anderen. Wil je meer informatie over de mogelijkheden en steun die wij bieden bij het zoeken naar een woning, de aankoop en andere zaken die hierbij komen kijken? We staan je graag vrijblijvend te woord.”

Fred de Bas Makelaardij
033 303 89 07
www.freddebas.nl
info@freddebas.nl

advertentie