De Amersfoortse makelaar deelt deze keer zijn expertise over een aantal financiële kanten die in 2022 bij de aankoop, en het bezit, van een eigen woning zullen gaan veranderen.
De Amersfoortse makelaar deelt deze keer zijn expertise over een aantal financiële kanten die in 2022 bij de aankoop, en het bezit, van een eigen woning zullen gaan veranderen. Joost Pieterse
De Specialist

Veranderingen op de woningmarkt in 2022

Zakelijk

AMERSFOORT Fred de Bas geeft regelmatig tips over de woningmarkt. De Amersfoortse makelaar deelt deze keer zijn expertise over een aantal financiële kanten die in 2022 bij de aankoop en het bezit van een eigen woning zullen gaan veranderen.

,,Het komende jaar is de aftrek in de hoogste belastingschijf op hypotheekrente beperkter. De betaalde rente kan worden verrekend tegen een belastingvoordeel van maar 40 procent. Dat was in 2021 nog 43 procent. In 2023 blijft deze ingezette verlaging steken op 37,05 procent. Ook de belasting op de waarde van uw huis, het eigenwoningforfait krijgt een aanpassing. In 2022 zakt de bijtelling van 0,6 procent naar 0,5 procent van de waarde. Minder eigenwoningforfait dus in 2022.”

,,De wet Hillen wordt afgebouwd de komende tijd. Met de wet Hillen worden huiseigenaren, met een bijtelling voor het eigenwoningforfait hoger dan de aftrek van de hypotheekrente, niet belast met een bijtelling. Maar er zal in 2022 meer van de bijtelling in rekening gebracht. Wilt u hierover meer weten dan kan ik dat uiteraard persoonlijk voor uw situatie toelichten.
Private lease kan van grote invloed zijn op uw hypotheek. De lening van bijvoorbeeld een privé geleasede auto drukt de maximale hoogte van de hypotheek. Goed dus om alle financieringen die u bent aangegaan op een rijtje te hebben bij de aankoop van uw woning.”

Volgens Funda waren er in het laatste kwartaal van 2021 minder mensen op zoek naar een woning. Dit biedt natuurlijk mogelijkheden voor degenen die nog wel een woning zoeken

,,Daarentegen gaat de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) in 2022 omhoog. Deze wordt mede bepaald door het gemiddelde van de huizenprijzen en dus kan een hypotheek met NHG hoger zijn. Tot een koopsom van 355.000 euro.
Woningeigenaren die nog niet of nog voor een deel hun woning en leefstijl willen verduurzamen hebben in 2022 ook weer nieuwe of uitgebreidere mogelijkheden.”

VERDUURZAMING ,,De subsidie bij twee verduurzamingsmaatregelen tegelijk gaat van 20 naar 30 procent. Ook in een combinatie met een warmtepomp kan aanspraak gemaakt worden op deze regeling. Maar de overheid werkt gebudgetteerd dus wacht niet te lang met aanvragen.”

,,Bij de aanschaf van zonnepanelen lijkt de hoge drempel van de btw te worden geslecht. Zonnepanelen worden belast met een btw-tarief van 21 procent maar in het Europese Parlement wil men deze btw op zonnepanelen afschaffen. De Nederlandse overheid moet dat vervolgens alsnog voor ons bekrachtigen. Daarop zullen we nog even moeten wachten.”

KANSEN VOOR WONINGZOEKENDEN ,,Volgens Funda waren er in het laatste kwartaal van 2021 minder mensen op zoek naar een woning. Dit biedt natuurlijk mogelijkheden voor degenen die nog wel een woning zoeken. U heeft tenslotte minder concurrentie. Met een aankoopmakelaar aan uw zijde is de kans van slagen groter. Afgelopen jaar hebben wij 94 procent van onze woningzoekenden blij gemaakt met een succesvolle aankoop. Wilt u binnenkort ook een fles champagne ontkurken in uw nieuwe woning? Laat ons dan uw wensen weten, dan leggen wij de champagne vast koud.” 

Fred de Bas Makelaardij
Tel. 033-3038907
www.freddebas.nl
info@freddebas.nl

advertentie