Fred de Bas Makelaardij
Fred de Bas Makelaardij Joost Pieterse
De Specialist

Verwachtingen op woningmarkt 2022

Zakelijk

De woningmarkt is door de hoge huizenprijzen niet erg overzichtelijk. Fred de Bas, makelaar in en om Amersfoort, weet als geen ander de weg. Hij geeft maandelijks advies in De Stad Amersfoort.

,,Aan het einde van 2021 blijkt dat we, volgens het CBS en het Kadaster, een evenaring van de grootste prijsstijging sinds de start van de statistiek in 1995 hebben. In november waren de huizenprijzen 20,1 procent hoger dan in november 2020. Niet uniek want ook in februari 2000 kwam de prijsstijging daarop uit. Alleen was de gemiddelde transactieprijs toen bijna 160.000 euro en nu iets meer dan 400.000 euro. Dat brengt mij gelijk aan de positieve kant van de grote waarde van onze woningen. Eigenlijk heeft iedere woningbezitter een hoge overwaarde en dat zorgt voor veel kansen die je kan benutten als je een andere woning zoekt. Wil je verbouwen aan je bestaande of nieuwe woning dan is die overwaarde heel goed te gebruiken.”

,,De grote vraag naar woonruimte levert hoge huizenprijzen op. Maar ook de lage hypotheekrente speelt natuurlijk een rol. Bij de aanschaf van een woning biedt die lage rente, en niet alleen voor starters maar ook voor huizenbezitters met een lopende hypotheek, uitstekende vooruitzichten en financiële ruimte. Ieders situatie is dan uiteraard anders.
Verwacht wordt dat de hypotheekrente volgend jaar met 0,2 tot 0,4 procent zal oplopen. Een kleine stijging maar nog steeds historisch laag. 2022 biedt dus voor het afsluiten van een gunstige hypotheek ook veel kansen. Ik kan je, afhankelijk van de woning waar je naar zoekt, de juiste financiële mogelijkheden laten zien.”

,,De Rabobank liet onlangs weten dat het hoge prijsniveau starters in de woningmarkt de komende jaren nog parten blijft spelen. Het einde van de prijsgroei lijkt overigens wel in zicht maar huizen blijven onverminderd duur. Dan is het voor starters belangrijk om een woning te kopen die mogelijkheden geeft in toekomst. Mogelijkheden voor wonen maar juist ook financiële mogelijkheden. Dat is soms moeilijk maar niet onmogelijk.
In de regio rond Amersfoort ken ik de markt. We verwachten dat het nog jaren zal duren voordat de door velen gewenste productie van 100.000 woningen per jaar kan worden gehaald. Toch wordt in de regio echt gebouwd de komende tijd. Plannen die ik ken en graag voorleg aan starters of andere woningzoekenden.”

,,Wil je een vrijblijvend adviesgesprek? Neem gerust contact op. Bel of mail mij en ik kom graag langs.
Mocht je zelf met vragen over de huizenmarkt zitten, mail ze mij. De meest gestelde vragen zal ik behandelen in een van mijn volgende specialistencolumns.”


,,Ik wens iedereen een gezond en gelukkig 2022.”

Fred de Bas Makelaardij
033 303 89 07
www.freddebas.nl
info@freddebas.nl

advertentie