,,We kennen de markt in Amersfoort en de regio. En we kennen de mogelijkheden. Je bent welkom voor een oriënterend gesprek.”
,,We kennen de markt in Amersfoort en de regio. En we kennen de mogelijkheden. Je bent welkom voor een oriënterend gesprek.” Joost Pieterse
De Specialist

Gelijkheid op de woningmarkt in Amersfoort

30 maart 2022 om 08:30 Zakelijk

AMERSFOORT Praktische kennis en expertise bij een aankoop die je maar een enkele keer in je leven doet is cruciaal. De Amersfoortse makelaar Fred de Bas biedt je dat graag. Daarnaast geeft hij maandelijks tips in deze rubriek.

Een eerlijke verdeling en een beter aanbod in de woningmarkt kunnen we allemaal gebruiken. De krapte lijkt nog niet op korte termijn opgelost maar toch zijn er mogelijkheden. ,,Het laatste jaar kon ik met Fred de Bas Makelaardij 87 procent van de woningzoekenden, die naar ons kwamen, aan een woning helpen. De komende jaren zijn er nog steeds kansen want de overheid probeert een eerlijker speelveld te creëren.”

OPKOOPBESCHERMING ,,De gemeenteraad van Amersfoort stemde onlangs in met een voorstel dat zorgt dat woningen niet opgekocht kunnen worden om daarna te verhuren. Deze maatregel is gericht op koopwoningen waar juist starters in de woningmarkt ook naar zoeken. Woningen met een maximale WOZ-waarde van 343.000,- euro hebben vanaf 1 april een opkoopbescherming. De krapte op de huizenmarkt zit vooral bij die betaalbare woningen. Een van de oorzaken van die krapte is het opkopen door beleggers. Zij verhuren de huizen vervolgens voor een hoge prijs. Vanaf aanstaande vrijdag mag dit dus niet langer in Amersfoort. De verwachting is dat de prijzen tot 343.000,- euro WOZ-waarde minder snel zullen stijgen.”

JUBELTON ,,Landelijk zal de zogenaamde jubelton, een belastingvrije schenking die iemand kan krijgen bij de aankoop van een huis, worden afgeschaft. Eerst wordt per 2023 het schenkingsbedrag verlaagd van 106.671 euro naar 27.231 euro. Een jaar later verdwijnt de belastingvrije schenking voor een huis helemaal. Ook dit zorgt ervoor dat de mogelijkheden die woningzoekenden hebben meer gelijk worden. Mogelijk neemt op deze manier ook de druk op de woningmarkt iets af. Wel blijft de mogelijkheid bestaan voor ouders om 27.231 euro belastingvrij aan hun kinderen te schenken. Dat bedrag hoeft niet per se aan een woning te worden besteed. Als de jubelton definitief wordt afgeschaft blijft alleen de belastingvrije schenking voor vrije besteding over. Is een schenking boven de 27.231 euro dan geldt een belastingtarief van 10 procent. Ouders kunnen en mogen dan na 2024 nog steeds een groter bedrag schenken voor de aankoop van een woning maar daarover moet dus wel belasting worden betaald. Dat houdt in dat bij 100.000 euro eerst de belastingvrije schenking kan worden afgetrokken en vervolgens zo’n 7.500 euro moet worden betaald aan de overheid, waarna de rest kan worden besteed voor de aankoop van een woning. Zo is er meer gelijkheid op de woningmarkt en meer kans op succes bij biedingen. Wij willen je vanuit Fred de Bas Makelaardij graag helpen. We kennen de markt in Amersfoort en de regio. En we kennen de mogelijkheden. Je bent welkom voor een oriënterend gesprek.”

Fred de Bas Makelaardij
033 303 89 07
www.freddebas.nl
info@freddebas.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie