Verenigingen uit Amersfoort op het gebied van sport, spel, hobby, vrije tijd en cultuur hebben zich begin deze maand gepresenteerd tijdens de verenigingenmarkt op het Eemplein.
Verenigingen uit Amersfoort op het gebied van sport, spel, hobby, vrije tijd en cultuur hebben zich begin deze maand gepresenteerd tijdens de verenigingenmarkt op het Eemplein. Rinus van Denderen

Minder kinderen lid van een sportclub in Amersfoort dan 5 jaar geleden

29 september 2023 om 09:49 Overig

AMERSFOORT Het aantal kinderen dat lid is van een sportvereniging is in vijf jaar tijd in het hele land met meer dan 130.000 afgenomen. In bijna negen op de tien gemeenten nam het aantal jeugdleden tussen 2018 en 2022 af. Uit recente cijfers van NOC*NSF blijkt dat in 2022 zo’n 48 procent van de kinderen en jongeren in de leeftijd 5 tot en met 18 jaar lid was van een sportvereniging, terwijl dit in 2018 nog 51 procent was.

Sportverenigingen in het hele land lijken moeite te hebben om jonge sporters aan zich te binden. In 303 van de 345 gemeenten daalde het aantal jeugdleden de afgelopen vijf jaar. 

In 2022 waren afgerond 14.000 kinderen tussen de 5 en 18 jaar lid van een sportclub in Amersfoort. Dat is 39,0 procent van het aantal kinderen dat Amersfoort toen telde. In 2018 waren 15.000 kinderen lid, wat neerkomt op 40,0 procent van de kinderen uit dat jaar. Dat is een daling van -1,0 procentpunt.


Op de deze klikbare kaart zie je per gemeente hoe het aantal kinderen dat lid is van een sportclub zich heeft ontwikkeld tussen 2018 en 2022. Het verschil is uitgedrukt in procentpunten. Het gaat om kinderen in de leeftijdscategorie 5 tot en met 18 jaar. Klik op een gemeente om te zien hoe hoog het percentage jeugdleden was in 2018 en in 2022, en om te zien hoeveel kinderen lid waren van een sportvereniging. De absolute getallen zijn afgerond.

OPVALLEND IN DE CIJFERS

In de Gelderse gemeente Duiven daalde het aantal kinderen dat lid is van een sportclub het hardst. In 2018 was 58 procent van de 5 tot 18-jarigen lid van een vereniging, vorig jaar was dit nog maar 39 procent. Andere gemeente waar dit aandeel flink daalde zijn Oisterwijk en Boekel in Noord-Brabant en Vaals in Zuid-Limburg.In slechts 38 gemeenten steeg het aantal jeugdleden. Op het waddeneiland Ameland lag het aantal jeugdleden bijna zestien procentpunt hoger dan in 2018. Hierna volgt Vlieland met een verschil van acht procentpunt.

Er zijn grote regionale verschillen in het percentage jeugdleden per gemeente. De gemeenten met het hoogste percentage sporters in de leeftijd 5 tot en met 18 jaar zijn Bloemendaal en Laren. Zeker zes op de tien kinderen zijn hier lid van een sportclub. De gemeenten met de minste jeugdleden zijn Reimerswaal (18,8 procent), Vaals (21,4 procent) en Almere (23,1 procent).Volgens NOC*NSF is de daling van het aantal jeugdleden voor een deel te verklaren doordat kinderen in de coronaperiode minder zijn gaan sporten. De instroom bij sportverenigingen was toen lager. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de sportdeelname in 2022 nog niet terug was op het niveau van voor de coronapandemie. Ook zijn contributies voor bijna alle sporten gestegen tijdens het seizoen van ‘22/’23, blijkt uit de meest recente contributiemonitor van het Mulier Instituut. Volgens dit instituut, dat de voortgang van het Nationaal Sportakkoord monitort, kan een verhoging van de contributie ‘het ledental onder druk zetten’.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie