Afbeelding
Pixabay

Opnieuw in minder gemeenten hondenbelasting, maar in Amersfoort steeg het bedrag

30 maart 2023 om 11:22 Economie

AMERSFOORT Het aantal gemeenten dat hondenbelasting heft is opnieuw gedaald. Inwoners van 136 gemeenten moeten dit jaar belasting betalen voor hun viervoeter, tegenover 165 gemeenten in 2022. Dat meldt het COELO, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, donderdag.

Het deel van de gemeenten dat hondenbelasting heft daalt al jaren gestaag. Tien jaar geleden inde nog ruim zeven op de tien gemeenten deze vorm van belasting. Dit jaar is dat vier nog maar op de tien. Met name in het noorden van het land hebben veel gemeenten de hondenbelasting inmiddels afgeschaft.

FLINKE VERSCHILLEN

De hoogte belasting verschilt ook erg per gemeente. Amersfoorters betalen dit jaar 95,40 euro voor een eerste viervoeter in een huishouden, tegenover 93,36 euro vorig jaar. Dat is een stijging van 2,2 procent.
Daarmee zit de gemeente qua kosten in de middenmoot, want in Nederweert is de belasting slechts 25 euro, maar Den Haag is het duurst met 137 euro.
In bijna dertig gemeenten is de hondenbelasting dit jaar afgeschaft, onder meer in Nijmegen, Hilversum, Gorinchem en Middelburg. Ook buurgemeente Leusden en Bunschoten heffen de belasting niet (meer) en in Soest daalde de heffing met maar liefst 35 procent naar 52,00 euro dit jaar. Nijkerkers betalen voor een eerste hond 46,00 euro, Baarnaars 59,75 euro.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


(Op deze kaart vind je het bedrag dat hondenbezitters in 2023 kwijt zijn aan hondenbelasting voor hun eerste hond. In sommige gemeenten betaal je extra wanneer je meerdere honden hebt: deze tarieven zijn in dit onderzoek niet meegenomen).

BESCHEIDEN INKOMSTENBRON

Hondenbelasting is voor de gemeenten een bescheiden bron van inkomsten. Uit CBS-cijfers blijkt dat gemeenten via deze belasting vorig jaar in totaal 44 miljoen euro ophaalden. Deze opbrengst daalt de laatste jaren gestaag. Ter vergelijking: via de toeristenbelasting werd vorig jaar in totaal 311 miljoen euro opgehaald.
De opbrengst van de hondenbelasting behoort tot de algemene middelen van de gemeente. Het hoeft dus niet te worden gebruikt voor hondenvoorzieningen (uitlaatvelden, gratis hondenpoepzakjes en prullenbakken), al kiezen sommige gemeenten hier wel voor.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie