Trailrunning bij AV Triathlon: op 8 januari start er weer een groep in Birkhoven.
Trailrunning bij AV Triathlon: op 8 januari start er weer een groep in Birkhoven. Hans Kerchman

Grensverleggend hardlopen; ‘Geen trail is hetzelfde’

Overig

AMERSFOORT Smalle paadjes, onverharde paden, mul zand en heuvels. De route van een trailrunner kent geen grenzen. Het is midden in de natuur uitdagend hardlopen. Daardoor loop je meer op je gevoel, ontwikkel je meer kracht in je benen en krijg je sterkere enkels. Bij AV Triathlon zijn er twee groepen voor trailrunners, de groep Trailrun Basis en een groep Trailrun Pro. Vanaf 8 januari kun je een cursus trailrunning volgen.

Jack Ambags is een van de trainers en vertelt graag meer. ,,Trailrunning is geschikt voor iedereen die kan hardlopen en op zoek is naar extra uitdaging”, begint Jack zijn verhaal. ,,We trainen elke zaterdag in de mooie omgeving van ons clubhuis in Birkhoven, omdat dit gebied qua hindernissen helemaal aansluit op deze tak van sport. Maar we verzamelen ook wel eens voor een run bij het Doornse Gat, Leersum of Amerongen. Onze provincie heeft ons veel te bieden. De tweede training vindt plaats op donderdag op de atletiekbaan in Schothorst. Daar wordt aandacht besteed aan snelheid en hardlooptechniek.”

KLIMMEN EN DALEN Krachttraining maakt tevens deel uit van de lessen. Jack legt uit waarom dat nodig is: ,,Trailrunning is door de tempowisselingen vermoeiender dan ‘gewoon’ hardlopen. Je hebt te maken met klimmen en dalen en met een onverharde ondergrond. Je beenspieren moeten harder werken en dat vraagt meer van je conditie, je pezen en gewrichten. Vandaar dat we het lopen combineren met krachttraining. Dat is belangrijk om blessures te voorkomen.”

CONCENTRATIE VEREIST ,,Iedere stap die je zet is anders door de wisselende ondergrond”, gaat Jack verder. ,,Trailrunning vraagt concentratie en je loopt veel meer op je gevoel, omdat je te maken hebt met takken, kuilen, boomwortels en stenen. Daarom besteden we tijdens de trainingen ook veel aandacht aan de specifieke trailrunning looptechniek.”

Geen trail is hetzelfde. Je weet niet wat je onderweg tegenkomt

VERRASSEND Het mooiste aan trailrunning is volgens Jack de afwisseling. ,,Geen trail is hetzelfde. Je weet niet wat je onderweg tegenkomt. Denk aan hindernissen zoals modder, omgevallen bomen, stenen, wortels, een beekje, klimmetjes en afdalingen. Je moet je aanpassen aan je omgeving en je loopsnelheid aanpassen, soms zelfs een stukje wandelen. Juist in verschillende tempo’s verschillende natuurgebieden doorkruisen, maakt deze sport voor mij zo aantrekkelijk.”

GOED VOORNEMEN 2022 Er zijn in de omgeving van Amersfoort regelmatig trailrunning wedstrijden. Deze kunnen vaak ondanks corona wél doorgaan vanwege de kleinschaligheid. Kijk op https://trail.nl. Wil je je liever eerst goed voorbereiden voor deze uitdagende sport? Op zaterdag 8 januari 2022 start weer een nieuwe trailrunning cursus bij AV Triathlon. Op die datum begint bij AV Triathlon ook weer de StartRunning cursus of de 5 km opbouw-cursus. Ook in 2022 is er weer volop keuze bij AV Triathlon!

Meer informatie over trailrunning en aanmelden? Kijk op www.avtriathlon.nl/welkom.

Dit artikel wordt aangeboden door AV Triathon.

advertentie