Rhonda Eikelboom: ,,Je doet als individu mee, maar toch ben je samen."
Rhonda Eikelboom: ,,Je doet als individu mee, maar toch ben je samen." AV Triathlon

Triatleten (in wording) opgelet; ‘Bij AV Triathlon kom je verder’

Zakelijk

AMERSFOORT Zwemmen, fietsen en rennen. Bij de triatlonsport hoef je geen keuze te maken. Althans, niet bij deelname aan wedstrijden, omdat deze drie onderdelen daarbij aan bod komen. Bij trainingen is dat geen verplichting. ,,Niet alle triatleten trainen bij ons voor alles. Een deel kiest voor een combinatie van twee, maar er zijn ook leden die zich richten op één onderdeel. Juist omdat ze daar professionele hulp bij kunnen gebruiken.” Aan het woord is Harry den Boer, een van de triatlontrainers van sportvereniging AVTriathlon. ,,Wij bieden trainingen voor alle onderdelen van triatlon. Eén keer in de week – vanaf 2022 op de woensdagavond – bieden we gedurende twee uur een groepstraining aan. In deze winterperiode ruilen we de racefiets om voor een mountainbike en in de lente en zomer zoeken we af en toe het open water op voor zwemtraining.” 

De trainingslocatie wisselt. Den Boer: ,,We hebben in onze regio de keuze uit eindeloos veel geschikte landschappen. Door de trainingen afwisselend in de polder en op de Utrechtse Heuvelrug te houden, wordt de groep nóg beter voorbereid op wedstrijden. Daarbij maakt die variatie de trainingen ook leuker. We trainen natuurlijk voor een betere conditie, maar er is ook aandacht voor techniek, zoals zo snel mogelijk op- en afstappen en kennis over de triatlon-fiets. Vanzelfsprekend zijn wij daarnaast vraagbaak voor leden als zij informatie willen over de aanschaf van triatlon-materialen.” 

Het is ook nog eens leuker om samen te trainen

SAMEN BETER Een van de leden die gebruikmaakt van de aanwezige kennis bij AV Triathlon, is Rhonda Eikelboom (foto). Sinds twee jaar volgt zij zwemtrainingen om haar zwemtechniek te verbeteren en zo haar overall triatlon-resultaten te verbeteren. Ze vertelt: ,,Ik heb meerdere marathons gelopen en het lukt mij vanwege mijn conditie goed om lange afstanden te fietsen. Zwemmen is een andere tak van sport. Om te voorkomen dat ik dat onderdeel met minder plezier volbreng, heb ik besloten de zwemtrainingen te volgen. Met resultaat, want ik merk echt dat het mij steeds beter afgaat dankzij goede technische aanwijzingen van deskundige trainers. Daarnaast is het ook nog eens leuker om samen te trainen.”

ZO GROOT ALS JE WILT Eikelboom neemt graag deel aan wedstrijden. ,,Ik ben blij dat er verschillende mogelijkheden zijn”, licht zij toe. ,,Als ik meedoe aan ‘een hele’ moet ik rekeninghouden met gemiddeld twaalf uur training per week, maar gelukkig zijn er ook halve triatlons en sprint-varianten (500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen). Die laatste kun je bij wijze van spreken wekelijks doen en ze zijn haalbaar voor een grotere groep. Je kan het zo groot maken als je zelf wilt. Ik vind de sfeer onderling erg leuk. Bij AV Triathlon, maar ook bij wedstrijden. Je doet als individu mee, maar toch ben je samen. Het is een tak van sport waarbij we veel respect hebben voor elkaar.”  

Ben jij toe aan een volgende stap in jouw sportleven? Of gewoon benieuwd naar een triatlon-training? Je kunt bij AV Triathlon een maand op proef meedoen. Kijk op https://avtriathlon.nl/triathlon/.

Dit artikel wordt aangeboden door AV Triathlon. 

advertentie
advertentie