,,Het zijn zinnen die je herkauwt, die je verwarmen", aldus Hans Loeve.
,,Het zijn zinnen die je herkauwt, die je verwarmen", aldus Hans Loeve. Boekhandel Riemer
Boek van de maand

‘Ik ken een berg die op me wacht’

29 november 2023 om 07:30 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand behandelt Hans Loeve van Boekhandel Riemer een boek dat er om diverse redenen uitspringt. Deze maand het boek: Ik ken een berg die op me wacht, door Sholeh Rezazadeh. 


,,Met haar eerste boek De hemel is altijd paars (2021), won de Iraanse auteur diverse prijzen waaronder de debutantenprijs. Dat is op zich al een prestatie maar als je bedenkt dat zij pas in 2015 naar Nederland kwam, is dit een unicum”, zegt Hans Loeve. ,,En als je al foutloos Nederlands kunt spreken en schrijven is het nog weer een stap vooruit als je proza in prachtige poëtische zinnen kunt verpakken. Zinnen die je herkauwt, die je verwarmen. Ook in haar tweede boek is dit het geval.”

BRULLENDE RIVIER

,,De eerste hoofdpersoon waar we mee in aanraking komen is Aras: een rivier, brullend, kijkend en sprekend tot mannen en vrouwen die bij haar komen. Zo leren we in haar woorden Saray kennen. Een prachtige jonge vrouw die verliefd is op Aydin. De relaties, de natuurbeschrijvingen en het eenvoudige bestaan van de nomaden, ontlokken prachtige zinnen waarin hun verhaal wordt verteld. ,,Jouw liefde heeft mijn hart langzaam gespleten. Elke keer wanneer ik je zie, voel ik dat mijn hart vol zwaluwen zit.” 

ARAS EN DE AMSTEL

,,Als we Ashik, Ipek, Doeman en de anderen leren kennen, komt er een nieuwe verhaallijn bij: Alma. Zij is een Nederlands-Iraanse vrouw die in Nederland woont. Haar moeder is dementerend en kan amper praten. Wat ze nog wel kan is zingen. Zingen over haar thuisland en met name de prachtige rivier Aras.

Alma zelf kijkt vanaf haar woonboot naar de Amstel. Zo komt op het idee om naar ‘haar’ land te reizen, de andere rivier en haar bewoners te gaan zien daar.”

MARSKRAMER

,,Zo ontmoet ze, via de marskramer die de nomaden bezoekt, alle gastvrije mensen daar en vertelt ze over de Amstel, haar rivier. Het schrille contrast tussen Amsterdam (overspannenheid, egoïsme, bergloos) en Iran (natuur en ontspanning) schetst ze prachtig. Daarnaast komen onderwerpen als klimaatverandering, migratie aan bod. Om het verhaal, maar vooral ook om de taal lees je dit boek zeker een tweede maal.” 

BOEKENCLUB

,,Op woensdag 10 januari om 20.00 uur houden we een boekenclub over dit boek bij boekhandel Riemer. Ik doe het hoogstzelden met boeken maar voor de boekenclub ga ik dit boek nogmaals lezen.” Aanmelden voor de boekenclub kan via de website: www.boekhandelriemer.nl.


Boekhandel Riemer
Emiclaerhof 18
3823 EM Amersfoort
Tel: 033 456 0804
Website: www.boekhandelriemer.nl/amersfoort
E-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl

Hans Loeve
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie