Het boek van de maand is Amor Towles – De Lincoln Highway.
Het boek van de maand is Amor Towles – De Lincoln Highway. Boekhandel Riemer
Boek van de Maand

De Lincoln Highway van Amor Towles

5 augustus 2023 om 07:58 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand behandelt Hans Loeven van Boekhandel Riemer een boek dat er om diverse redenen uitspringt. Deze keer is het boek van de maand: Amor Towles – De Lincoln Highway.

The Lincoln Highway is de oudste, transcontinentale snelweg van oost (New York) naar west (Californië) Amerika. In het nieuwste boek van de Amerikaanse auteur Amor Towles is dit het decor voor een hilarische roadtrip van vier vrienden door Amerika. En vrienden is een beetje groot woord, want Duchess liegt en bedriegt Emmett om de haverklap. In de 574 bladzijdes wordt de spanning subliem opgebouwd en verveel je je geen lees-seconde.

Duches en Woolly zijn ontsnapt uit een heropvoedingsgesticht. Ook Emmett komt er vandaan, maar is netjes ontslagen. Ze zijn allemaal om uiteenlopende redenen daar geplaatst. Woolly bijvoorbeeld, zag een brandweerauto geparkeerd staan voor een supermarkt. Overijverig bracht hij de wagen terug naar de kazerne. En Duchess wordt er door zijn vader ingeluisd die een gestolen horloge in de jaszak van zijn zoon laat glijden. Dergelijke lachwekkende maar ook meelijwekkende verhalen, zetten de toon voor dit boek.

KOFFERBAK

De vader van Emmett is overleden. De moeder is met de Noorderzon vertrokken en heeft, naast een enkele ansichtkaart, niets meer van zich laten horen. Als Emmett thuis thuiskomt blijkt dat hij voornamelijk schulden heeft geërfd. Het huis is van de bank nu, hetgeen betekent dat Emmett samen met zijn achtjarig broertje Billy gedoemd is om weg te gaan. Hun vader heeft een enveloppe met geld achter gelaten, die ze verstoppen in de auto. Billy wil richting San Francisco want de ansichtkaarten die hun moeder schreef, komen uit die richting. Juist als ze willen vertrekken, duiken Duches en Woolly op. Ze zijn in de kofferbak van de directeur ontsnapt en Duchess heeft een verhaal waarmee hij zijn toekomstige reisgenoten inpalmt. Het is het begin van een zeer komische reis met verwikkelingen die je absoluut niet ziet aankomen.

STEEDS STERKER

De leugens in de verhalen die Duchess ophangt, springen de bladzijdes uit, maar met gekromde tenen moet je het als lezer aanzien dat Emmett er steeds weer in meegaat. Toch is Emmett niet alleen naïef. Als hem 50.000 dollar door Duchess is het verschiet wordt gesteld maakt hij een afweging en als het niet waar blijkt te zijn, is er nog geen man overboord. Maar gedurende de over elkaar buitelende gebeurtenissen, tekent zich het goede (Emmett) en kwade (Duchess) zich steeds sterker af. 

Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig van de vorige eeuw en geeft door de roadtrip een mooi tijdsbeeld. De personages zijn geweldig beeldend: De warme persoonlijkheid van Sally de huishoudster die de zwakbegaafde Billy beter kent dan hij zichzelf kent, de zwarte Ulysses die hen redt van de corrupte prediker John en nog veel meer. Tot slot: de stijl waarin het boek geschreven is erg origineel. De flashbacks en inleiding komen vaak uit het niets maar een bladzijde of hoofdstuk later past het weer prachtig in het verhaal. En ook eenzelfde gebeurtenis tijdens de reis, die door een ander persoon wordt beschreven maakt het gelaagd, komisch en bewonderingswaardig. 

Op 4 september houden we een boekenclub over dit boek in onze winkel Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18. Kom meepraten over het boek en hoor wat anderen ervan vinden. Aanmelden en bestellen van het boek kan via www.boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie