Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt.
Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Boekhandel Riemer
Boek van de maand

Herfst op Gotland: ‘Lezen met een glimlach’

2 februari 2022 om 11:15 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt.

Deze maand: Hakan Nesser – Herfst op Gotland

Het is mogelijk dat je de Zweed Nesser kent van de vele boeken en verfilmingen van zijn commissaris van Veeterenreeks. Met deze detectiveserie heeft hij in Europa naam gemaakt. Zijn boeken bevatten veel meer dan het “wie heeft het gedaan” thema, er zitten altijd meerdere lagen in het verhaal.

Herfst op Gotland is het zesde deel van zijn reeks met inspecteur Barbarotti in de hoofdrol. Het is niet nodig (maar wel leuk natuurlijk!) om de voorgaande verhalen gelezen te hebben. 

Inmiddels heeft Barbarotti een relatie met zijn collega Eva Beckman. Het is zo leuk hoe die twee met elkaar omgaan. Rustig, verliefd en humoristisch. Dat, terwijl er om hen heen wat nogal vreemde praktijken plaatsvinden. Zo hebben ze te maken met Runge, een buschauffeur die bedreigd wordt. Hij denkt zelf dat het te maken heeft met het busongeluk dat hij heeft gehad en waarbij veel van zijn jonge passagiers zijn verongelukt. Met de verhoren van Beckman wordt helaas niets bereikt. Runge wordt neergezet als een zonderling figuur, maar ze krijgt de vinger er niet achter. Hij krijgt voor de zekerheid politiebescherming maar samen met zijn vrouw Karin vlucht hij op de veerboot, weg van het onheil. Of beter: het onheil tegemoet want hij verdwijnt en wordt vervolgens dood verklaard, hoewel zijn lijk nooit is gevonden.

Hij goochelt met de psyche van zijn personen

PSYCHOLOGISCHE LAAG De zaak wordt geseponeerd en verdrongen door andere zaken: Eva Beckman schiet een jongeman neer die dreigt om een auto met inzittenden in de brand te steken. Verdediging? Moord? Er rijzen vraagtekens rondom haar daad en ze wordt (tijdelijk) op non-actief gezet. Omdat Barbarotti nog genoeg vrije dagen heeft, maken ze van de nood een deugd en gaan op vakantie naar Gotland. De relativerende humor steekt ook hier de kop op. Ze genieten er gewoon van, los van wat er verder met Eva gaat gebeuren. Dat blijft ook lekker in het luchtledige hangen gedurende het hele boek. Ze hebben het gewoon goed samen. Dat vind ik altijd een van de hoogtepunten uit Nessers boeken: wat er ook gebeurt, als je diep ademhaalt, gaat het leven daarna gewoon door, in wat voor vorm dan ook. Hij goochelt met de psyche van zijn personen, dat maakt zijn boeken prachtig gelaagde verhalen.


ZWIJGEN Dan gebeurt het: Op Gotland doet het stel een niet voor te stellen ontdekking en komt de oude Runge zaak weer aan het rollen. Maar Nesser zou Nesser niet zijn als het eind niet verrassend zou zijn. Want moet je als je een zaak oplost, altijd doorzetten? “Er is een tijd om te zwijgen. Dat is mijn voorstel.” Komt Barbarotti tot de conclusie. Lezen met een glimlach op je gezicht en een conclusie: geweldig!

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie is te vinden op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips.
Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie