,,Dit is het mooiste boek dat ik in 2021 heb gelezen!"
,,Dit is het mooiste boek dat ik in 2021 heb gelezen!" Boekhandel Riemer
Boek van de maand

‘Mysterieuze verdwijning van Cecilia’

31 december 2021 om 14:30 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt.

Deze maand: Lydia Sandgren – Verzamelde Werken

,,De titel van dit debuut van de Zweedse schrijfster lijkt net op een verzameling van boeken, novelles, van de auteur. Ende naam zegt je niets. Alles met gevolg, dat je het boek laat liggen. En dat is jammer, want dit is het mooiste boek dat ik in 2021 heb gelezen!”

,,De grote rode draad uit het verhaal is Cecilia. In flashbacks zie je hoe de jonge Cecilia in contact komt met Martin en samen met de zeer excentrieke, eigenzinnige kunstenaar Gustav, een drie-eenheid van vriendschap ontwikkelt. Ze trouwt met Martin en je leest hoe ze haar leven verliest. Alle aandacht gaat naar haar twee kleine kinderen, die haar uiteindelijk helemaal leegzuigen. Het buitenhuis waar het gezin naartoe gaat wordt een soort sanatorium. Cecilia werkt daar eindelijk verder aan haar proefschrift. Uiteindelijk promoveert ze met vlag en wimpel. Een paar weken na dit feestelijk gebeuren, is ze op een dag weg. Ze laat een briefje achter voor Martin, die gedesillusioneerd achterblijft met twee kleine kinderen. Wat is er gebeurd? Waarom is Cecilia vertrokken? De hamvraag heeft zich genesteld in je hoofd.

Alle verhaallijnen, voor en na haar verdwijning staan ten dienste van de vraag, maar zijn tegelijkertijd prachtige verhalen. Martin begint samen met vriend Per een uitgeverij. Tegelijkertijd is hij gedurende dit hele boek bezig om met vallen en opstaan een eigen boek te schrijven. Martin wordt neergezet als een slappeling (begint een affaire met een andere vrouw terwijl hij een relatie heeft met Cecilia en waarom is hij Cecilia niet gaan zoeken?)”

GUSTAV ,,Een andere markante persoonlijkheid is Gustav. Een man met een gouden hart, staat op alle fronten volledig buiten de maatschappij en heeft (helaas) een te grote voorliefde voor de sterke drank.
Hij wordt een wereldberoemde schilder en de mooiste schilderijen zijn die van…Cecilia.”

RAKEL EN ELIS ,,De beide kinderen van Martin en Cecilia groeien op met hun vader maar vanzelfsprekend komen er vragen over hun moeder. Als Rakel een Duits boek gaat vertalen in het Zweeds (ze helpt haar vader bij vlagen) ontdekt ze dat het verhaal precies het verhaal is dat over haar moeder gaat. Samen met Elis gaat ze op zoek naar de schrijver. Door Gustav, door de Duitse schrijver en de prachtige andere flashbacks sluit het net zich om de mysterieuze verdwijning van Cecilia. Het is zo knap gedaan; je leest een familiekroniek, een thriller en een liefdesgeschiedenis ineen. Tenslotte heeft Sandberg een heerlijke humoristische schrijfstijl, een observatietalent van haar personages en rest alleen de tweede hamvraag: wat kun je nu nog schrijven als je als debutant zo’n mooi boek schrijft?”

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie van deze tip is te vinden op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips.
Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie