Lale Yucel heeft haar winkel geopend in mei 2021. 'Ik heb flink ingezet op online en offline winkelen.'
Lale Yucel heeft haar winkel geopend in mei 2021. 'Ik heb flink ingezet op online en offline winkelen.' Marit Bos

Winkels weer geopend na lockdown: ‘Als dit nog een maand langer had geduurd, had ik het niet gered’

Winkels

AMERSFOORT Na een maand waarin de winkelstraat nagenoeg leeg was, was het vandaag zover: de winkels openden weer de deuren. Veel winkeliers waren positief gestemd. Ook Ton Vrakking, eigenaar van Boekhandel Veenendaal, is opgelucht. ,,Het voelt als een verjaardagsfeestje. Ik kan het niet omschrijven, zo gelukkig ben ik.”

Toen gisteren in eerste instantie bleek dat de winkels op afspraak open mochten, was Vrakking daar niet blij mee. De boekhandel is daar helemaal niet voor geschikt volgens hem. Nadat later op de middag bleek dat de winkels in dat opzicht geen beperkingen meer hadden, sloeg zijn humeur om. ,,Gisterochtend was ik nog heel chagrijnig, maar om vier uur ‘s middags was ik weer helemaal blij. Ik was helemaal verrast en ik vind het echt geweldig dat we weer open zijn.”

Natuurlijk zijn er nog wel restricties. Zo mag de boekhandel maximaal zestig klanten binnen hebben. ,,Het moet beheersbaar blijven, anders zijn we de klos. Dus het is afwachten hoe druk het vanmiddag is.” Bang voor corona is de ondernemer niet. ,,Iedereen heeft de boosterprik gehad en door de nieuwe regels omtrent de quarantaine mag de winkel gewoon doordraaien als we in contact zijn geweest met een positief getest persoon. Die versoepeling heeft ook veel angst weggehaald.”


Ton Vrakking van Boekhandel Veenendaal is opgelucht dat de winkels zonder restricties open mochten. Foto: Marit Bos

FLINK AAN DE BAK Bij kinderwinkel Beer en Schaap had Lale Yucel niet verwacht dat ze vandaag helemaal open mocht. ,,Ik wist wel dat mensen op afspraak langs mochten komen dus verschillende afspraken stonden al gepland, maar dat is nu toch niet meer nodig. Wel moesten we flink aan de bak om te winkel op te ruimen.”

Beer en Schaap is geopend in mei 2021. In tegenstelling tot andere winkels kon Yucel beter anticiperen op de coronacrisis omdat zij midden in die periode openden. ,,Ik heb flink ingezet op online en offline winkelen. Tijdens de lockdown werd de webshop goed bezocht. Er is sprake van omzetverlies, maar het is wel kostendekkend.” Yucel heeft ook een buffer voor de zaak. ,,Omdat ik vorig jaar was begonnen wist ik wel dat ik rekening moest houden met nog een lockdown. Maar als dit nog een maand langer had geduurd, had ik het niet gered. Dan had ik mijn eigen geld in moeten zetten.”

CHAOTISCH Ook Diana Koerts, mede eigenaar van de Spellenpoort, hield er rekening mee dat mensen op afspraak kwamen. ,,Daar hadden we geen zin in, want dat werkt voor ons niet zo goed. Nu mogen mensen gelukkig weer spontaan binnen lopen, dat is een stuk gezelliger.” Tussen kerst en oud en nieuw had de winkel tijdelijk een balie waar mensen spelletjes kochten. ,,Na die periode gingen we echt dicht. Zo konden we even rustig aan doen en vrij zijn.”

De maatregelen zijn heel erg chaotisch volgens Koerts. ,,Dan mogen we weer open, dan weer niet. We vroegen ons op een gegeven moment af of we het gingen redden tot kerst. We hebben flink gespaard dus in dat opzicht houden we ons hoofd boven water, maar we leveren wel in op ons pensioen.”


Diana Koerts is niet bang om besmet te raken in de winkel: ,,Buiten hebben we een stoplicht geplaatst. Als die groen is mogen klanten naar binnen en bij rood moeten ze even buiten wachten.” Foto: Marit Bos

Bang om besmet te raken in de winkel is Koerts niet. ,,Klanten zijn maar heel kort binnen bij ons en we kunnen goed afstand houden. Voor de kassa hebben we ook grote plastic schermen staan. Buiten hebben we een stoplicht geplaatst. Als die groen is mogen klanten naar binnen en bij rood moeten ze even buiten wachten.” Op die manier hoopt de Spellenpoort corona buiten de deur te houden.

Door Marit Bos

advertentie