Loeve: ,,Ongeveer een jaar geleden kwam het boek Phoenix van Bert Wagendorp uit. Kalle is het vervolg."
Loeve: ,,Ongeveer een jaar geleden kwam het boek Phoenix van Bert Wagendorp uit. Kalle is het vervolg." Boekhandel Riemer
Boek van de maand

Kalle: Memoires van Abel Sikkink

26 april 2023 om 14:00 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve van boekhandel Riemer een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze keer: Kalle van Bert Wagendorp.

,,Ongeveer een jaar geleden kwam het boek Phoenix van Wagendorp uit. Een verhaal met verzonnen hoofdpersonen maar geplaatst in de werkelijkheid van het negentiende-eeuwse Amerika. Abel was als enige overlevende van zijn gezin in Amerika aangekomen. Zijn familieleden verdronken, al heeft hij hen nooit kunnen begraven”, steekt Loeve van wal. ,,Hij werkt zich op als journalist, waarbij onderzoek naar de toedracht van de schipbreuk van de Phoenix, zeker tot zijn werkzaamheden ging behoren. Nu is er een vervolg, een boek dat overigens heel goed zonder deze voorkennis gelezen kan worden: Kalle.”  

OOGGETUIGE VAN DE HISTORIE

,,Kalle zat destijds samen met zijn vriendje Abel op de boot. Samen uit Winterswijk, twee geëmigreerde Achterhoekers. Kalle is inmiddels een goede, bekende fotograaf geworden en samen met Abel doet hij verslag van de burgeroorlog die is uitgebroken. Honderden boeken zijn er natuurlijk geschreven over deze gruwelijke wereldoorlog, inclusief bloederige beschrijvingen van veldslagen bij Gettysburg en Shiloh, maar het unieke van zijn boek is dat je het van dichtbij door een Nederlandse bril ziet. De persoonlijke verhaallijn van Kalle en Abel kenmerken zich door hechte, bijna broederlijke, vriendschap. Als Abel een relatie krijgt met de Chinese Sandra ontstaat er een mooie liefdesgeschiedenis, maar Kalle en Abel blijven niet minder onafscheidelijk totdat Kalle opeens verdwenen is.”

AMERIKAANSE GESCHIEDENIS

,,De burgeroorlog is een verschrikking maar de verhandelingen hierover hebben op een goed moment wat extra verhaal nodig. Wagendorp brengt ze op tijd in: de andere gruwelijke oorlog met de Indianen. Abel brengt in bij zijn krant dat ze hieraan aandacht moeten geven. Hij krijgt veel tegenwerpingen maar weet hen toch te overtuigen van de nieuwswaarde. Als journalist is nieuws van essentieel belang maar hij wordt steeds meer buitenstaander, die de verschrikkingen van burgeroorlog en afslachting niet goed meer in zijn hoofd kwijt kan. En mede omdat de burgeroorlog na vier jaar bloedvergieten eindelijk eindigt, gaan Abel en Kalle zich richten op de komende presidentsverkiezingen. Zo ontmoet hij Abraham Lincoln, die hem kort en stug verwelkomt in het Witte Huis. Zo staat Abel als Achterhoeker in het middelpunt van de Amerikaanse geschiedenis. En voorlopig blijft dat nog wel zo, want na deze twee delen volgt er nog een slotdeel waarin we vast en zeker meer zullen lezen over de Indianen, het onderzoek naar het vergaan van de Phoenix en nieuwe verhaallijnen die Bert Wagendorp ons zal voorschotelen.” 


INTERVIEW BERT WAGENDORP 


Bert Wagendorp brengt op 13 september een bezoek aan de winkel aan de Emiclaerhof 18. Hans Loeve zal hem interviewen over zijn schrijverschap en zijn boek. Aanmelden voor deze bijeenkomst is noodzakelijk en kan via www.boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie