Op 14 april om 20.00 uur zal Hans Loeve Bert Wagendorp interviewen in de winkel.
Op 14 april om 20.00 uur zal Hans Loeve Bert Wagendorp interviewen in de winkel. Boekhandel Riemer
Boek van de maand

Achterhoekse jongen in Amerika

30 maart 2022 om 09:29 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze maand het boek van Bert Wagendorp - Phoenix.

,,De Nederlandse schrijver, journalist Bert Wagendorp is vooral bekend om zijn geweldige sportboeken. Daarin zoekt hij naast de pure sportzakelijkheden voor tijdschriften en dagbladen, vooral originele invalshoeken. Het boekje Hoe Peter Sagan mijn geliefde verleidde is hilarisch, vol humor en speciaal geschreven voor mensen die niet van sport houden. Hij schreef al wel andersoortige literatuur (Het oorlogsdrama “Een zaterdagmiddag” e.a.) maar nu start hij met Phoenix een nieuwe historische roman trilogie. Nieuw voor Wagendorp en iets nieuws voor lezend Nederland.”

UNIEKE INVALSHOEK ,,Hij baseert zijn boek op feiten, die met interessante en verhelderende noten onder aan de bladzijdes staan geschreven. Ook zijn originele foto’s en tekeningen opgenomen die het verhaal in geschiedkundig en geloofwaardig perspectief plaatsen. Binnen deze kaders zet hij een schitterend verhaal neer dat begint in Winterswijk alwaar de ouders (lees: zijn dominante Duitse moeder) van de achtjarige Abel Sikking, besluiten om naar Amerika te emigreren. Het aanstormend leed voert de boventoon. Je weet van de achterflap (storende spolier?) al dat het helemaal misloopt als ze hun laatste etappe met het schip Phoenix afleggen.”

JOURNALIST ,,Samen met zijn Achterhoekse vriend Kalle, groeit hij op in het vreemde grote land. Hij gaat naar de Christelijke school en de kerk alwaar de dominee preekt over het verdriet: ,,Waar was God op het moment van de verschrikkingen? God leed met ons mee…” Dat wordt Abel teveel en staand, schreeuwt hij in het Achterhoeks: ,,Den God van ow besteet ja gar neet!”  Abel krijgt als tiener een baantje bij de drukkerij van een plaatselijke krant en eindigt met een topfunctie bij de New York Herald. Op deze manier volgen we zijn leven maar door de stukken die hij moet schrijven krijgen we een zeer intieme inkijk in de geschiedenis van Amerika, eind negentiende eeuw.”

MISSTANDEN ,,Hij is goudeerlijk en stelt misstanden aan de kaak waar je mond van openvalt. Johnson & Lazarus Distillery bijvoorbeeld, is een whiskeystokerij. Ze hebben daar ontdekt dat het restafval als voer gebruikt kan worden voor koeien. Zodoende staan er honderden koeien bij de fabriek. Meer dood dan levend hangen de koeien in touwen. De melk (of beter: het goedje dat nog uit de uiers komt) wordt aangelengd met gips, rotte eieren en koeienhersenen. Deze praktijk veroorzaakt zevenduizend dode baby’s per jaar. Zeker zo erg is de slavernij in de zuidelijke staten en de dreigende burgeroorlog die op beginnen staat door de onenigheid hierover met de noordelijke staten. Abel (lees: Wagendorp) beschrijft zo goed de veldslagen met wederom die lach en die traan die samenkomen: Een gezin dat zich settelt om de veldslag goed te kunnen zien, champagne drinkend en sigaren rokend. Een schrijnender vorm van ramptoerisme kun je je niet voorstellen.”

PHOENIX EN HET VERVOLG ,,Een van de rode draden in het verhaal blijft het vergaan van Phoenix. Als journalist blijft Abel met vragen zitten. Waarom was het schip zo zwaar beladen? Wie was hier de schuldige voor? In dit boek komen er nog geen antwoorden op. De planning is dat er nog twee boeken zullen volgen over de memoires van Abel Sikking. Dit boek is een afgerond verhaal en bevat al zoveel informatie, spanning en humor van deze persoon dat je je afvraagt wat er nog aan toegevoegd kan worden. Daarbij: bij vervolgdelen is het risico dat het frisse er af is en voorspelbare herhaling van de mooie invalshoek op de loer ligt. Maar goed, dat is van later zorg.”

INTERVIEW OP 14 APRIL Op 14 april om 20.00 uur zal Hans Loeve Bert Wagendorp interviewen in de winkel. Zijn carrière, zijn leven en vooral dit boek zullen uitgebreid aan bod komen. Bezoekers kunnen ook zelf vragen stellen. Boekhandel Riemer zorgt voor koffie, thee en lekker aangeklede borrel. Aanmelden kan via de website. www.boekhandelriemer.nl 

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie is te vinden op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips.
Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie