,,‘Zijn Jongen' vertelt voor het eerst het verhaal van haar verschrikkelijke jeugd."
,,‘Zijn Jongen' vertelt voor het eerst het verhaal van haar verschrikkelijke jeugd." Boekhandel Riemer
Boek van de maand

Autobiografie van Carry Slee

1 november 2023 om 08:30 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand behandelt Hans Loeve van Boekhandel Riemer een boek dat er om diverse redenen uitspringt. Deze keer is het boek van de maand: ‘Zijn jongen’ door Carry Slee.

,,Carry Slee is natuurlijk al vele jaren de bekendste kinder- en jongeren auteur van Nederland”, zegt Loeve. ,,Minder bekend is haar persoonlijke leven. Ze schreef al eerder een roman ‘Moederkruid’, waarin ze al vertelde over haar ouders, maar dat waren meer korte verhalende stukjes uit het leven van. Haar nieuwe boek ‘Zijn Jongen” vertelt voor het eerst het gehele verhaal van haar verschrikkelijke jeugd. Haar moeder heeft manisch depressieve wanen en haar narcistische vader bagatelliseert het leven weg, inclusief zijn faillissementen, zijn ongezonde levensstijl en haar moeder. Het is meer dan zelfsprekend dat zulke ouders een niet uit te vlakken indruk nalaten op Carry, die als dochter in zo’n onveilig huishouden opgroeit. Als lezer scheld je plaatsvervangend mevrouw en meneer Slee uit, maar het mooie van dit boek is, dat Carry heel integer en met respect over haar ouders blijft schrijven. Dat maakt het niet minder erg, maar je begrijpt beter waardoor ze nu zo positief in het leven staat.”

ZIJN JONGEN

,,Hoewel je moeilijk in gradaties kunt spreken is het meest in het oog springend dat Carry opgevoed wordt als jongen. Haar vader wou een zoon en neemt haar mee in het jongensgedeelte van het badhuis, voetbalt met haar en doet alles om haar als een jongen te laten opgroeien.
Als ze uiteindelijk ongesteld wordt, verzucht hij: Je bent dus toch een meisje. Als Carry naar het meisjesgymnasium gaat komt ze in problemen. Ze is niet meer papa’s jongen maar ook niet meer papa’s meisje. Wie is ze? Ze wordt recalcitrant, wordt vaak de klas uitgestuurd en belandt tenslotte bij een psycholoog.”

DEELGENOOT

,,Hoe is het mogelijk? Hoe kun je zonder kleerscheuren uit zo’n jeugd komen? Je begrijpt dat dit voor Carry Slee een zeer intieme verwerking is geworden van haar problematische jeugd. Zelfs op 73-jarige leeftijd moet of kan dat soms nodig zijn. Het is ronduit een enorm voorrecht om daar middels dit beklemmende, persoonlijke verhaal deelgenoot van te mogen worden. Omdat het zo intrigeert, spannend en soms ook zo lachwekkend, is geschreven en vol hoop zit. Je kunt uit de ergste misère stralend opklimmen en zelfs een van Neerlands beste auteurs worden.”

BOEKENCLUB

Op 12 december om 20.00 uur is er een boekenclub over dit boek bij boekhandel Riemer aan de Emiclaerhof 18. Aanmelden kan via de website www.boekhandelriemer.nl.

Boekhandel Riemer
Emiclaerhof 18
3823 EM Amersfoort
Tel: 033 456 0804
Website: www.boekhandelriemer.nl/amersfoort
E-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl

Hans Loeve
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie