Hans Loeve: ,,Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een traan heb gelaten om een boek. Maar nu gebeurde dat wel."
Hans Loeve: ,,Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een traan heb gelaten om een boek. Maar nu gebeurde dat wel." Boekhandel Riemer
Boek van de Maand

‘Over de liefde en perziken’

31 mei 2023 om 07:30 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, van boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze keer: Ga als een rivier door Shelley Read. 

,,Door de aanbeveling van de uitgever (Daar waar de rivierkreeften zingen) en de auteur van het boek Lessen in chemie, Bonnie Garmus, werd mijn aandacht getrokken door dit boek”, zegt Hans Loeve. ,,Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een traan heb gelaten om een boek. Maar nu gebeurde dat wel.”

VERHAAL IN HAAR ACHTERHOOFD

,,Op een avond in mei had ik met een aantal andere boekhandelaren de eer om de Amerikaanse schrijfster Shelley Read te ontmoeten. Zij vertelde dat ze bewust moest kiezen om docent te worden. Haar man heeft een fijne baan, maar financieel moest ze bijspringen. Ze kregen kinderen en haar leven was gevuld. Maar al die jaren zat er in haar achterhoofd een verhaal en toen het personage Victoria zich aan haar opdrong, wist ze dat ze een boek moest gaan maken. De rest is alweer geschiedenis want het boek is in meer dan dertig landen uitgebracht en is in Nederland in korte tijd al een groot succes.” 

VEERKRACHT 

,,Hoofdpersoon Victoria is een geweldig mens, met veerkracht, lef en een grote liefde voor de natuur. Het verhaal begint in 1948 in Colorado op de boerderij. Het personeel en de andere gezinsleden zijn minder geweldig dan Victoria. Met name haar broer Seth is gewelddadig en discriminerend. Mede door zijn alcohol verslaving is hij ook onberekenbaar. De persoon van Seth en de verhaallijn van Victoria die verliefd wordt op Wil is emotioneel, bedrukt en spannend geschreven. Je leeft totaal met hen mee als haat en verdriet in hun levens komen. De liefde en de veerkracht van Victoria doen denken aan Kya Clark, de hoofdpersoon uit Daar waar de rivierkreeften zingen. Maar Ga als een rivier is zeker zo goed door de verschillende verhaallijnen. De natuur (met name perziken) in Colorado, waar Read zelf woont, speelt een grote rol. Na omzwervingen en het verliezen van een stuk van zichzelf weet ze zichzelf op te werken en de kwekerij te behoeden voor de ondergang. Het boek heeft er in het hoofd van Read meer dan tien jaar over gedaan. Aan alles, elk detail, merk je hoeveel zorg er besteed is aan dit verhaal. Geen vals sentiment, maar jezelf verliezen in een subliem verhaal waarvan er maar enkele per jaar uitkomen.”  


Het boek bestellen kan op: www.boekhandelriemer.nl. Aanmelden voor de boekbespreking bij Boekhandel Riemer aan de Emiclaerhof 18 op 5 juli, kan ook via de website. Tijdens de boekenclub wordt gezamenlijk over dit boek gepraat. 

Hans Loeve
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie