Hans Loeve: ,,Dit boek van Isabel Allende is weer een juweeltje."
Hans Loeve: ,,Dit boek van Isabel Allende is weer een juweeltje." Boekhandel Riemer
Boek van de Maand

‘De wind kent mijn naam’ van Isabel Allende

28 juni 2023 om 08:15 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve van boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze keer: Isabel Allende – De wind kent mijn naam. 

,,Isabel Allende is verreweg de best verkopende Spaanstalige auteur en is inmiddels de tachtig gepasseerd. Haar vorige boek, Violetta, viel me eerlijk gezegd wat tegen en ik dacht: dit was het dan. Ze heeft een prachtig oeuvre en nu is het beter om te stoppen. Maar nu is er dan toch weer een juweeltje! Zoals bij zoveel boeken van haar volgen we een hoofdpersoon, in dit geval Samuel, van kleine jongen tot bejaarde man. Het verhaal begint in het Wenen van1938, vlak voor WO II. Om hun zoon te redden laten Rudolf en Rachel hun zoon -via Rotterdam- afreizen naar Engeland. Onder zijn schamele bezittingen bevinden zich zijn viool en een medaille. Beide items blijven tot het einde van het boek van belang. Samuel is wees en vluchteling. Door zijn traumatische jeugd is hij erg in zichzelf gekeerd. Het is vermakelijk hoe hij wordt ingepalmd door een excentrieke, zeer extraverte vrouw, die door het leven dartelt, de tegenpool van Samuel. Met deze Nadine krijgt hij een relatie en een kind. De liefde is er, maar de verschillen blijven. En als Nadine hun huis openstelt voor jan en alleman en hij een trio aantreft op zijn zitbank, is de maat vol en vertrekt hij.”

AZABAHAR

,,De andere verhaallijn: Selena zet zich in voor vluchtelingen en weet Frank zover te krijgen om zich als advocaat in te zetten voor een van hen (Anita). Het is zo knap gedaan als je leest hoe deze verhaallijn bij Samuel uitkomt. Daar gaan dan wel tientallen jaren en heerlijke uren van leesplezier overheen. Ontroerd raak je als je de oude Samuel op het einde van het boek ziet omturnen. Hij gaat helemaal mee in de gedachten van Anita die een eigen wereld heeft gemaakt, Azabahar, alwaar ze naar toe kan vluchten om rustig te worden. Samuel ontdooid en kan voor het eerst naar zijn hart luisteren, na 83 jaar. Hij kan als laatste zin van het boek verzuchten: ‘Azabahar is het geheimzinnige rijk van de verbeelding dat je alleen kunt zien met je hart’.”

Het boek is te bestellen op www.boekhandelriemer.nl of in de winkel te koop. Aan het oeuvre, en speciaal dit boek, besteedt de boekenclub op dinsdag 1 augustus aandacht. Aanmelden kan via: boekhandelriemer.nl/amersfoort/.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie