,,Ik dook er vanaf pagina 1 in en verkeerde in een melancholische stemming. Ik miste geen woord van dit heerlijke verhaal."
,,Ik dook er vanaf pagina 1 in en verkeerde in een melancholische stemming. Ik miste geen woord van dit heerlijke verhaal." Riemer Boekhandel
Boek van de Maand

‘Het Spanje van de jaren dertig’

Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze maand het boek van Mark H. Stokmans - Land van Echo’s.

,,Een debuut van een (nog!) onbekende Nederlandse schrijver. Toen ik begon te lezen over het Spanje van de dertiger jaren van de vorige eeuw waarin onze hoofdpersoon, een uit de WO I overeind krabbelende soldaat, zich vestigt in vervallen landhuis omgeven met boomgaarden, dacht ik: dit is een nieuw boek van Indefonso Falcones. De personages, het broeierige warme klimaat, de spanning van liefde en haat, ik dook er vanaf pagina 1 in en verkeerde in melancholische stemmingen en miste geen woord van dit heerlijke verhaal.  

Herman is een Nederlander en wordt opgevangen door Vincente Urias die een levenslange vriendschap met hem opbouwt. Hij krijgt bij het opbouwen, bewoonbaar maken, hulp van onder meer Don Andre en Alfonso Gorina en deze families komen allemaal bij hem inwonen. Het wordt een grote familie. Herman is een goudeerlijke handelaar die voor een eerlijk salaris zijn personeel laat werken op zijn landerijen en in zijn boomgaarden. Hij voelt een ultieme vrijheid en eenzaamheid tegelijk. Het lijkt bijna idyllisch mooi te worden maar als je een klein beetje weet van de politieke en economische situatie van Spanje net voor en tijdens W.O. II, dan weet je wel beter. In feite is Herman een grootgrondbezitter, maar hij gedraagt zich er niet naar. Andere grote boeren en bazen zeggen hem: Je moet het personeel net voldoende te eten geven dat ze kunnen blijven werken maar niet in opstand kunnen komen. Herman wil non-politiek en non-religieus handelen en dat maakt hem geen vrienden met zijn collega’s. Als het tij gaat keren en de arbeiders wel in actie komen en de macht grijpen, wordt hij als grootgrondbezitter aangezien. De schrijver zet het zo mooi neer dat je nooit onafhankelijk kunt blijven, al wil je het nog zo graag: ,,Als je geen partij kiest, kiest de partij jou!” het wordt een rode draad in het verhaal: als het allemaal mooi en fijn wordt, is er altijd weer iets dat de idylle verbreekt.  

KAT EN MUIS SPEL De echo van het verleden bepaalt je lot. Het gevolg is dat Herman vlucht en huis en vrienden verlaat en terecht komt in Barcelona. Hij ontmoet Beatrijs. Ze worden verliefd, maar beiden hebben een geheim dat als een steen op hun maag ligt en dat hun lot gaat bepalen. In elk geval komen ze nu na een gruwelijk spannend kat en muis spel met een van Hermans vijanden, terug op zijn landgoed en krijgen een zoon. De combinatie van politiek gekonkel (dat blijkbaar van alle tijden is), traumatische ervaringen van de personen die je in je hart sluit en de verbazing over wat mensen elkaar kunnen en durven aandoen, maakt het -zoals de achterkant vermeldt- een monumentale historische roman die je nooit meer vergeet.”

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie is te vinden op: www.boekhandel www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips.
Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804,
e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl

advertentie