,,Eindelijk een eerste vertaling van de boeken van Juan Gomez-Jurado", zegt Hans Loeve.
,,Eindelijk een eerste vertaling van de boeken van Juan Gomez-Jurado", zegt Hans Loeve. Boekhandel Riemer
Boek van de maand

De Rode Koningin van Juan Gomez-Jurado

28 juli 2021 om 09:15 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer in Amersfoort, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt.


Deze maand: De Rode Koningin van Juan Gomez-Jurado

In de Spaanstalige wereld heeft hij inmiddels een miljoenenpubliek en samen met Sierra en Zafon de meest bekende schrijver aldaar. Gezien de kwaliteit van deze eerste thriller van zijn trilogie, zal hij hier ook zeker geen onbekende blijven. Het wachten wordt beloond.


GOED EN KWAAD DICHT BIJ ELKAAR Hoofdpersoon is Antonia Scott. Zij is zeer hoogbegaafd, zeer klein van stuk en nogal beschadigd. Haar man is neergeschoten en ligt al lange tijd in coma. Ze slikt medicijnen die haar stemmingswisselingen moeten temperen en tot overmaat van ramp is ze is uit de ouderlijke macht ontzet door haar vader. Het is vanzelfsprekend dat al haar stoppen doorslaan als ze hoort dat haar zoontje doelwit is geworden van het moordenaars-duo. Samen met de goedaardige, afgezette en homoseksuele politieman Jon, gaat ze de strijd aan met goeden en slechten. De goeden zijn haar collega’s van de politie. Zelf werkt ze bij een obscure, geheime operatie genaamd ‘De Rode Koningin’. De gerenommeerde inspecteurs moeten niets van haar hebben. Dom, want het heeft desastreuze gevolgen met dodelijke afloop in het team.

In de psychologische laag van het boek leer je haar karakter kennen. Zo goed, dat je helemaal met haar meevoelt en -denkt. Mega-knap als je dat voor elkaar krijgt als auteur. Haar intelligentie helpt haar in hun zoekacties en je volgt dus haar logica, ook als je al meer weet als zij in het actuele plaatje kan weten. Ezequiel moet ze zien op te speuren en het motief laat zich langzaam raden (Ezequiel is geënt op het bijbelse Ezechiel waar wraak en zonde van de ouders op de kinderen verhaald worden).

Veel stof voor deel 2 en 3. Pas in de laatste tientallen pagina’s vallen alle kwartjes. Ik heb altijd wel een idee hoe het zal gaan en hoe het wellicht zal aflopen maar het was toch weer anders. De (mede) schuldigen hebben al net zoveel trauma’s opgelopen als Antonia. Bij het vragen van losgeld en afpersen speelt trots, haat en jaloezie een grotere rol dan de centen. Niet voorspelbaar dus en opgebouwde spanning tot het eind. Er is nog veel niet opgehelderd. Haar man is ooit doodgeschoten en aan het einde van het boek weet ze de naam van de dader en kan het tweede boek beginnen; op zoek naar hem. En hoe gaat het verder met haar relatie(s)? Ze is aan de kant gezet door het politieapparaat en hoe gaat ze verder? Ook weer met Jon? Genoeg stof voor de volgende boeken. Een blij vooruitzicht dat mij streelt.

Hoe dit boek te bestellen?
Een digitale versie van deze tip is te vinden op: www.boekhandelriemer.nl. Daar staan ook andere tips. De bestelling komen we in de hele regio thuisbrengen. U bent van harte welkom in onze karakteristieke winkel. We zijn weer volop open en dus in bedrijf. Boekhandel Riemer, Emiclaerhof 18, 3823 EM Amersfoort, 033 - 4560804, e-mail: amersfoort@boekhandelriemer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie