Notaris Guido van der Brug vertelt in een gratis lezing op dinsdagavond 7 november meer over het levenstestament en over fiscaal slimme testamenten.
Notaris Guido van der Brug vertelt in een gratis lezing op dinsdagavond 7 november meer over het levenstestament en over fiscaal slimme testamenten. BBDNotarissen

Dementie en (levens)testamenten

18 oktober 2023 om 08:30 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Indien je bij een notaris komt voor het tekenen van een akte, zoals een testament of een akte in verband met de eigen woning, controleert de notaris of je begrijpt wat je gaat regelen met de akte en of je de gevolgen hiervan voor jezelf overziet. Het komt op mijn kantoor echter regelmatig voor dat wij twijfelen of iemand de akte en de gevolgen daarvan voldoende begrijpt, bijvoorbeeld door dementie”, zegt notaris Guido van der Brug.  

,,Voor die situatie hebben we binnen het notariaat een speciaal protocol wilsonbekwaamheid, dat we dan nalopen. Bij twijfel schakelen wij een gespecialiseerde, onafhankelijk arts in. Deze arts krijgt de opdracht te onderzoeken of zo iemand wilsbekwaam genoeg is om die akte te laten opstellen.”

LEVENSTESTAMENT

,,Laatst twijfelde ik bij een echtpaar met kinderen of de man mijn uitleg van een levenstestament wel begreep en of hij wist waarvoor hij bij mij op kantoor was. Hij zou binnenkort in een verpleeghuis opgenomen worden. Ik schakelde een arts in en na een onderzoek concludeerde de arts dat de dementie bij de man helaas te ver gevorderd was. De akte kon niet door gaan omdat hij niet begreep wat hij moest tekenen. Om een toekomstige verkoop van de woning door te kunnen laten gaan moest de man eerst onder bewind worden gesteld door de kantonrechter. Zijn vrouw werd tot bewindvoerder benoemd. Het gaf echter een hoop geregel. Indien het echtpaar tijdig een levenstestamenten had getekend dan was de gang naar de kantonrechter niet nodig geweest. Een levenstestament is een document waarin je regelt dat iemand je zaken kan overnemen voor het geval je dat zelf niet meer kan door, bijvoorbeeld, dementie. Je kunt dan volmacht geven aan je partner en/of kinderen. Zo nodig kunnen deze dan ook de woning verkopen als de laatste ouder naar een verzorgingstehuis gaat. Een levenstestament wordt vastgelegd in een notariële akte. Je kunt in een levenstestament ook medische en andere wensen vastleggen. Het was nu ook te laat om de man een testament te laten opstellen. Dat was jammer want het echtpaar had een bijna hypotheekvrij huis maar niet veel spaargeld: bij overlijden van de man zou er veel erfbelasting moeten worden betaald wat de weduwe in financiële problemen zou kunnen brengen. Zij zou dan de woning moeten verkopen. Een fiscaal slim testament had dit kunnen voorkomen. Met een zogenaamd opvullegaat zou de belasting bij het eerste overlijden naar het overlijden van de langstlevende ouder verschoven kunnen worden. Dan zouden de kinderen de woning na het tweede overlijden kunnen verkopen en daaruit de erfbelasting kunnen betalen.”

GRATIS LEZING

,,In een gratis lezing op dinsdagavond 7 november vertel ik meer over het levenstestament en over fiscaal slimme testamenten. Aanmelden kan via de link bij de lezing op: www.bbdnotarissen.nl.”

Notaris Bolscher Brug Deijl Notarissen
www.bbdnotarissen.nl
033-4670700
Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie