,, Er zijn enige stekeligheden in het erfrecht waardoor een testament toch nuttig, of zelfs noodzakelijk, kan zijn", legt notaris Guido van der Brug uit.
,, Er zijn enige stekeligheden in het erfrecht waardoor een testament toch nuttig, of zelfs noodzakelijk, kan zijn", legt notaris Guido van der Brug uit. BBNotarissen
De Specialist

‘Het nut van een goed testament’

15 februari 2023 om 07:30 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Wat hebben Andre Hazes en Jan des Bouvrie met elkaar te maken? Tijdens hun leven misschien niets, maar de afgelopen weken waren ze allebei in het nieuws omdat hun kinderen met hun weduwen in conflict zijn over de afwikkeling van het testament en de erfenis”, zegt notaris Guido van der Brug. ,,Zo zie je, ook bij BN-ers kan een afwikkeling van een testament of een erfenis problemen geven. Soms door een onduidelijk testament of de situatie ten tijde van het overlijden (Hazes); soms door gebeurtenissen na overlijden (Des Bouvrie).”


,,Er zijn allerlei belangrijke redenen voor mensen om een testament te maken. Bijvoorbeeld de situatie met stiefkinderen, relatieproblemen of de zorgbijdrage in een verpleeghuis verminderen. Heel vaak wordt ook het besparen van erfbelasting genoemd. Vaak spreek ik ouders die zich zorgen maken over de erfbelasting bij overlijden. Laatst nog een stel uit Leusden. Ze hadden een huis met een WOZ waarde van 520.000 euro, een bijna afgeloste hypotheek van nog 30.000 euro en 10.000 euro spaargeld. Per saldo was hun gezamenlijke bezit dus 500.000 euro waard. Bij overlijden van de eerste zou de erfenis de helft bedragen, oftewel 250.000 euro. Volgens de wet zouden hun twee kinderen ieder een vordering (die noem ik ook wel ‘’tegoedbon’’) van ongeveer 83.000 euro erven. Ik rekende voor dat bij overlijden van de eerste ouder in totaal dan ongeveer 12.000 euro erfbelasting moest worden betaald. Dat geld hadden ze op dat moment niet op de bank staan. Ik kon hen echter ook vertellen dat door een slim testament te maken bij het eerste overlijden géén erfbelasting zou zijn verschuldigd. Dat sprak ze natuurlijk enorm aan. Veel mensen denken dat de wet tegenwoordig alles goed regelt bij overlijden en dat een testament daarom niet nodig is. Er zijn echter enige stekeligheden in het erfrecht waardoor een testament toch nuttig of zelfs noodzakelijk kan zijn. Als er geen testament opgesteld is, bepaalt de huidige wet, voor een echtpaar met kinderen, dat de hele erfenis automatisch naar de langstlevende echtgenoot gaat. De kinderen erven een tegoedbon. Over deze tegoedbon moet wél door de langstlevende erfbelasting worden betaald. Dit kan een groot probleem zijn, vooral als het vermogen vast zit, bijvoorbeeld in een huis. Deze belastingheffing kan worden voorkomen door het opstellen van een slim testament.”


GRATIS LEZINGEN ,,Dit jaar houden we weer gratis lezingen in de Bergkerk om mensen te informeren over onderwerpen als erven, erfbelasting en een goed testament. De eerste over het nut van een testament, is op dinsdagavond 7 maart. Ook komt dan het levenstestament aan bod: een document waarin je een (financieel) vertegenwoordiger aanwijst voor het geval je wilsonbekwaam zou worden. Ook heel belangrijk als je getrouwd bent en een huis hebt. Aanmelden kan via: www.bbdnotarissen.nl of via telefoonnummer 033 467 07 00.” 

Bolscher Brug Deijl Notarissen
Utrechtseweg 125 in Amersfoort
Telefoonnummer: 033-467 07 00
www.bbdnotarissen.nl
info@bbdnotarissen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie