Bolscher Brug Deijl Notarissen, Utrechtseweg 125 Amersfoort, Tel. 033-4670700, www.bbdnotarissen.nl, info@bbdnotarissen.nl.
Bolscher Brug Deijl Notarissen, Utrechtseweg 125 Amersfoort, Tel. 033-4670700, www.bbdnotarissen.nl, info@bbdnotarissen.nl. BBNotarissen
De Specialist

Notaris Guido van der Brug: ‘Dementie, het levenstestament en schenkingen’

19 oktober 2022 om 14:11 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Indien je bij een notaris komt voor het tekenen van een akte, zoals een testament of een akte in verband met de eigen woning, controleert de notaris of je begrijpt wat je gaat regelen met de akte en of je de gevolgen hiervan voor jezelf overziet”, vertelt notaris Guido van der Brug. ,,Het komt op mijn kantoor echter regelmatig voor dat wij twijfelen of iemand de akte en de gevolgen daarvan voldoende overziet, bijvoorbeeld door dementie. In die gevallen schakelen wij een onafhankelijk arts in. Deze onderzoekt of zo iemand wilsbekwaam genoeg is om die akte te laten opstellen.”

,,Laatst twijfelde ik bij een echtpaar uit Hoogland of de man wel wilsbekwaam genoeg was. Hij zou binnenkort in een verpleeghuis opgenomen worden en de vrouw wilde het huis verkopen. Voor de verkoop moest de man echter mee tekenen. Ik schakelde een arts in en na een onderzoek concludeerde de arts dat de dementie helaas te ver gevorderd was en kon de verkoop niet door gaan omdat hij niet begreep wat hij moest tekenen.”

Na een onderzoek concludeerde de arts dat de dementie helaas te ver gevorderd was en kon de verkoop niet door gaan

,,Om de verkoop toch door te kunnen laten gaan, moest de man eerst onder bewind worden gesteld door de kantonrechter Zijn vrouw werd tot bewindvoerder benoemd en kon het huis verkopen. Het gaf echter een hoop geregel en vertraging. Indien het echtpaar uit Hoogland tijdig Levenstestamenten had getekend, had de vrouw het huis kunnen verkopen en was de gang naar de kantonrechter niet nodig geweest.”

,,Een Levenstestament is een document waarin je regelt dat iemand je zaken kan overnemen voor het geval je dat zelf niet meer kan door, bijvoorbeeld, dementie. Je kunt dan volmacht geven aan bijvoorbeeld je partner of kinderen. Zo nodig kunnen deze laatste dan ook de woning verkopen als de laatste ouder naar het verzorgingstehuis gaat. Je kunt in een levenstestament ook medische en andere wensen vastleggen.”

SCHENKEN ,,Door tijdens leven te schenken en je bezit te verkleinen kan soms op de kosten van het verpleeghuis worden bespaard en kan bij overlijden erfbelasting worden bespaard. Je kunt schenken door geld over te maken. Met een levenstestament kunnen ook schenkingen namens de ouders worden gedaan. Maar mensen waarbij het vermogen vooral ‘in de stenen’ zit, (de overwaarde van het huis), kiezen er vaak voor te schenken op papier. Schenkingen op papier kunnen echter niet met behulp van een levenstestament worden getekend, maar moeten door de schenker persoonlijk worden getekend.”

GRATIS LEZING ,,In een gratis lezing op donderdagavond 3 november vertelt een gespecialiseerde arts over het beoordelen van de wilsbekwaamheid en hoe dit in zo een situatie in zijn werk gaat. Ook vertel ik meer over het levenstestament en over het nut van schenkingen, zoals over de jubelton voor de eigen woning, die alleen dit jaar nog kan, en over de voor- en nadelen van schenken op papier.” Aanmelden kan via www.bbdnotarissen.nl.

Mr. Guido van der Brug, notaris.

Deze advertorial wordt u aangeboden door Bolscher Brug Deijl Notarissen. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van De Stad Amersfoort.nl? Neem dan contact op met Michel Rodenburg (06-12121395 m.rodenburg@bdu.nl) of onze verkoopafdeling: tel. 0342-494258, verkoop.amersfoort@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie