,,Er zijn veel zaken in een testament te regelen die je wel belangrijk vindt maar waar je vaak geen weet van hebt. Daarom houden we weer diverse gratis lezingen in de Bergkerk in Amersfoort, om mensen te informeren", zegt notaris Guido van der Brug.
,,Er zijn veel zaken in een testament te regelen die je wel belangrijk vindt maar waar je vaak geen weet van hebt. Daarom houden we weer diverse gratis lezingen in de Bergkerk in Amersfoort, om mensen te informeren", zegt notaris Guido van der Brug. BolscherBrugDeijl
De Specialist

Van verouderde testamenten en problemen die niet zo maar overgaan

15 februari 2022 om 13:00 Zakelijk

,,Dagelijks lopen er cliënten opgelucht onze deur uit: hun testament is geregeld. Er is vaak een heel denkproces aan voorafgegaan. Logisch dat men dan denkt: geregeld is geregeld en dat het testament niet meer opnieuw wordt bekeken”, zegt notaris Guido van der Brug. ,,Een verouderd testament kan na overlijden echter voor allerlei problemen zorgen.”

,,Eigenlijk moet een testament worden gezien als een momentopname. Het is gebaseerd op iemands wensen en persoonlijke situatie op het moment dat het testament wordt gemaakt. En natuurlijk op de dan geldende regels voor erfenissen en belastingen. Als iemand vele jaren na het maken van het testament overlijdt en de wet is gewijzigd of iemands persoonlijk situatie, dan staan nabestaanden vaak voor de situatie met een testament dat niet duidelijk is en ruimte voor discussie geeft. Het testament is dan soms niet meteen uitvoerbaar. De afwikkeling van de erfenis komt daardoor tijdelijk stil te liggen. Er kan verschil van inzicht ontstaan tussen de nabestaanden en het kost dan vaak veel tijd en geld voordat er een oplossing is.”

TOEKOMSTBESTENDIG MAKEN ,,Natuurlijk doen wij er bij het maken van je testament van alles aan om het toekomstbestendig te maken. Zo nemen we verschillende scenario’s op in het testament. Wat moet er gebeuren als een erfgenaam eerder komt te overlijden of afstand doet van de erfenis? Voor die situatie wordt er een reserve-erfgenaam opgenomen. Of als er een executeur wordt aangewezen, ook een reserve-executeur. De executeur is degene die een groot deel van de erfenis afwikkelt. Als de daarvoor aangewezen persoon dat niet (meer) kan, dan kan de reserve-executeur het overnemen. Maar wijzigingen in iemands persoonlijke situatie of wensen, zijn niet altijd te voorzien. Ook niet dat wetten veranderen.”

REGELMATIG LATEN CHECKEN ,,Het is daarom belangrijk om regelmatig naar je testament te (laten) kijken. Als stelregel houden we aan eens in de vijf jaar, tenzij je persoonlijke situatie is veranderd of je andere wensen hebt voor je testament. Zo maakte ik laatst cliënten uit Schothorst blij die inmiddels kleinkinderen hebben, met een voorstel voor het kleinkindlegaat. Dit is een toekenning in het testament van het bedrag dat kleinkinderen belastingvrij van hun grootouders mogen erven. Hierdoor wordt er meestal een fors bedrag aan erfbelasting bespaard.”

GRATIS LEZINGEN ,,Er zijn veel zaken in een testament te regelen die je wel belangrijk vindt maar waar je vaak geen weet van hebt. Dit jaar houden we weer diverse gratis lezingen in de Bergkerk in Amersfoort, om mensen te informeren over onderwerpen als erven, testament en levenstestament. De eerste is op donderdagavond 10 maart. Ook komt dan het Levenstestament aan bod: een momenteel veel gevraagd document waarin je een (financieel) vertegenwoordiger aanwijst voor het geval je wilsonbekwaam zou worden. Ook belangrijk als je getrouwd bent!
Aanmelden kan via onze site: www.bbdnotarissen.nl of via bovenstaand telefoonnummer. Je bent van harte welkom.”

Mr. Guido van der Brug, notaris
Bolscher Brug Deijl Notarissen
Utrechtseweg 125
Amersfoort
Tel.: 033-467 07 00
info@bbdnotarissen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie