Mr. Guido van der Brug notarisBolscher Brug Deijl Notarissen
Mr. Guido van der Brug notarisBolscher Brug Deijl Notarissen BBNotarissen
De Specialist

Dementie en levenstestament

11 november 2021 om 08:30 Zakelijk

AMERSFOORT Door de vergrijzing wordt dementie een steeds groter probleem. Volgens de Alzheimer stichting treft dit één op de vijf mensen en zelfs één op de drie vrouwen. Notaris Mr. Guido van der Brug: ,,Als notariskantoor ontvangen wij vaak ouderen en hebben wij regelmatig met deze problematiek te maken. Na de diagnose dementie zijn er een hoop zaken die moeten worden geregeld zolang je het nog kunt. Één van die zaken is het opstellen van een Levenstestament bij een notaris. Een notaris moet echter altijd controleren of je wilsbekwaam bent. Wilsbekwaam betekent dat je zelfstandig een beslissing kunt nemen en de gevolgen van die beslissing overziet.”

,,Of je wilsbekwaam bent, kan per situatie verschillen. Gaat het om iets eenvoudigs, dan ben je eerder in staat dat te overzien dan wanneer het gaat om iets heel ingewikkelds. De diagnose dementie wil dus niet meteen zeggen dat je wilsonbekwaam bent. Voor de notaris ben je wilsbekwaam als je begrijpt wat je gaat regelen met het levenstestament en je de gevolgen hiervan voor jezelf overziet. Het helpt dan als de notaris op de juiste manier met de dementie weet om te gaan. Onlangs hebben wij op kantoor een training gevolgd waarin wij leerden om goed om te gaan met mensen met dementie die een bezoek brengen aan de notaris. We hebben door de training meer kennis over dementie en kunnen het nu makkelijker herkennen en beter beoordelen of iemand nog in staat is een akte te begrijpen en te tekenen. Het komt echter regelmatig voor dat wij twijfelen of iemand de akte en de gevolgen daarvan voldoende overziet. In die gevallen schakelen wij een gespecialiseerde onafhankelijk arts in. Deze arts krijgt de opdracht te onderzoeken of je wilsbekwaam bent om een levenstestament te laten opstellen. Soms is het echter te laat en concludeert de arts dat iemand niet begrijpt wat er wordt geregeld of de gevolgen daarvan. Laatst twijfelde ik bij een echtpaar uit de wijk Schuilenburg waarna de arts concludeerde dat de dementie bij de man helaas te vergevorderd was. Hij wordt binnenkort in een verpleeghuis opgenomen en de vrouw wil het huis verkopen om kleiner te gaan wonen. Voor de verkoop moet de man echter meetekenen. Omdat de dementie bij de man te ver was gevorderd lukt dit niet. Om de verkoop toch door te kunnen laten gaan moet nu helaas aan de kantonrechter worden gevraagd of de man onder bewind kan worden gesteld. Zijn vrouw wordt tot bewindvoerder benoemd en kan dan het huis verkopen. Voor de verkoop moet wel nog toestemming aan de kantonrechter worden gevraagd en in het vervolg moet zij jaarlijks rekening en verantwoording aan de kantonrechter afleggen. Een hoop geregel. Indien het echtpaar uit Schuilenburg tijdig Levenstestamenten had getekend dan had de vrouw namens hen twee het huis kunnen verkopen en was de gang naar de kantonrechter niet nodig geweest.”

GRATIS LEZING ,,In een gratis lezing op dinsdagavond 16 november vertel ik meer over het levenstestament. Ook vertellen dan twee artsen over het beoordelen van de wilsbekwaamheid en hoe dit praktisch in zijn werk gaat. Aanmelden kan via de link bij de lezing op onze site: www.bbnotarissen.nl. U bent van harte welkom.”

Mr. Guido van der Brug notaris
Bolscher Brug Deijl Notarissen
www.bbdnotarissen.nl
033-4670700
Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie