Harriët Verkleij.
Harriët Verkleij. ESTER OVERMARS FOTOGRAFIE
Ondernemer in beeld

De specialist: ‘als je ouders ouder worden…’

10 maart 2021 om 09:02 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Als Nalatenschaps Makelaar word ik regelmatig gebeld door kinderen; zij willen weten wat er voor hun ouders allemaal geregeld moet worden. ,,Mijn ouders praten er niet over, ze zeggen; wil je me soms dood hebben?” Ook andersom komt voor. Dan vertellen ouderen mij dat hun kínderen het er niet over willen hebben: zo’n vervelend onderwerp, bah.”

,,Ik moedig een gesprek over het levenseinde aan. Het is verstandig om je er als ouders en kinderen eens in te verdiepen. Je kunt nu nog voorkomen dat je straks voor vervelende of dure verrassingen komt te staan. Doe het op tijd, ook als er nog niets aan de hand is, dan is het onderwerp minder zwaar.”

GELUKKIG NET OP TIJD ,,Paul vroeg me om zijn ouders te komen helpen om zaken te regelen. Ik las hun testament, 38 jaar geleden opgesteld. Dat was een verrassing, zelf schrokken ze er ook van. Indertijd waren de kinderen nog klein en er was een goede band met de toenmalige buren. Die buren stonden in het testament als voogd voor de kinderen indien de ouders iets zou overkomen. Ze waren ook mede-erfgenaam én executeur. Nu, al die jaren later, was het contact met deze mensen helemaal verwaterd. Maar dat testament was er nog steeds! De ouders van Paul hebben na deze ontdekking hun testament ingrijpend veranderd, zoals ze het nu willen. Meteen ook geregeld dat de erfbelasting niet onnodig hoog wordt. Stel je voor hoe het was gegaan als het oude testament in stand was gebleven…”

Taboe om over het einde te spreken? Tijd om iets te gaan regelen

NET TE LAAT ,,Mevrouw Klein belde me op. Haar vader was al enige tijd aan het dementeren. Haar moeder wilde het grote koophuis nu verlaten en een seniorenflat huren. Hoe moest dat nu met vader, die begreep er weinig meer van? Helaas, dit ging niet goed. Vader was mede-eigenaar van de woning én hij bleek al volledig wilsonbekwaam. Het huis kon daarom niet verkocht worden. Daarvoor moet je wilsbekwaam zijn. Enige uitweg was dat moeder bij de rechter het bewind over haar man ging aanvragen. Dat kost veel tijd en je moet je dan steeds bij de rechter verantwoorden over de financiën. Dit hadden ze kunnen voorkomen met een levenstestament/volmacht. Daarin leg je vast dat je partner, kind of goede vriend je zaken kan regelen als je dat zelf niet meer kunt. Een veilig idee. Ook als jij als kind straks de zaken voor je ouders wilt kunnen regelen heb je veel meer ruimte met zo’n volmacht.
Bij de familie Klein was het nu helaas te laat.”

STEL HET NIET UIT ,,Er zijn altijd veel vragen op dit onbekende terrein. Wat moeten we regelen, en hoe? Ik help u om uw wensen op een rijtje te krijgen en vertel u welke mogelijkheden u heeft. Zo kunt u goede keuzes maken. Als u maar op tijd bent.”

Harriët Verkleij
NalatenschapsMakelaar
Hulpbijdeerfenis.nl
Tel. 06-42923997

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie