Hans Loeve bespreekt elke maand een boek dat er uitspringt.
Hans Loeve bespreekt elke maand een boek dat er uitspringt. Boekhandel Riemer
Ondernemer in beeld

Boek van de maand: ‘Het Zoutpad komt uit op het eiland’

3 juni 2021 om 15:11 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer in Amersfoort een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze keer ‘Ik ben een eiland’ van Tamsin Calidas.

Stel je voor: Zonder enige vorm van luxe of geld en met twee gebroken polsen, een armoedige boerderij op een afgelegen Schots eilandje runnen… Als je je dat al kunt voorstellen, mag je er nog ongeluk in het kwadraat bij optellen en kom je in de richting wat hetgeen deze vrouw meemaakt. En dan te bedenken dat ze cum laude afgestudeerd was en een goede baan en vooruitzichten had in Londen.

Het is natuurlijk de universele vraag: Is dit wat ik wil? Samen met haar man dagreist ze naar Schotland, vaart over naar één van de 790 eilanden en als ze daar ‘hun boerderij’ zien, zijn ze verkocht en begint de ellende. Het is 2014 met bijna zeventien jaar ploeteren voor de boeg.

Pontificaal op de cover beveelt Raynor Winn (auteur van ‘Het Zoutpad’) het boek aan van Tamsin Calidas. Niet verwonderlijk, want het gevoel van alles - inclusief jezelf - kwijt zijn, is het basisthema van beide boeken. In die zin is dit verplichte kost voor liefhebbers van Het Zoutpad. Maar er is meer.

Met grote ogen en je hand voor je mond blijf je vol bewondering namijmeren als je het uit hebt

MET EEN SPRANKJE HOOP Tot in details beschrijft Calidas waar het allemaal misgaat. De grote eenzaamheid als ze genegeerd wordt door de eilanders, de uitzichtloosheid als haar man ervandoor gaat. Waarom stopt ze niet? Waarom blijft ze? Ze schrijft dat ze zo diep in de misère zit, dat ze niet eens meer de kracht van denken heeft om te kunnen stoppen. En als ze naakt de oceaan inloopt om er definitief een einde aan te maken, is er tóch nog een sprankje hoop dat haar terug laat keren naar het strand. Met name de hoop op betere tijden laat haar leven en blijven.

ECHT BELANGRIJK Met grote ogen en je hand voor je mond blijf je vol bewondering namijmeren als je het uit hebt. En blij dat de hoop werkelijk aan het worden is. Met haar altviool, schoorvoetende toenadering van eilanders en zelfs hoop op een adoptiekind laat je haar opgelucht met rust... Alhoewel: de uitgever vertelde dat er plannen zijn om een filmploeg naar haar te laten afreizen (een vergelijkbare verfilming als van Het Zoutpad dus). Dat ligt er aan hoe dat gebeurt. Als Tamsis Calidas (overigens is diteen pseudoniem) de controle houdt, is het goed. ,,Want”, zegt ze, ,,mijn verhaal moet mensen inspireren, anders heeft het geen nut.”

De scheidslijn met ramptoerisme is soms moeilijk te trekken, maar als je haar waargebeurde verhaal tot je laat doordringen kan het niet anders dat jezelf gaat denken: Wat is echt belangrijk in mijn leven?

Riemer Boekhandel
Emiclaerhof 18
3823 EM Amersfoort
Telefoon 033-4560804
boekhandelriemer.nl/amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie