Afbeelding
BBNotarissen
De Specialist

‘Erfbelasting niet alleen iets voor rijken’

5 september 2021 om 16:15 Zakelijk

AMERSFOORT Er zijn allerlei redenen voor mensen om een testament te maken. Bijvoorbeeld iemand onterven, een geliefd goed doel benoemen, de zorg voor jonge kinderen regelen, de zorgbijdrage in een verpleeghuis verminderen. Heel vaak wordt echter ook het besparen van erfbelasting genoemd, merkt notaris Guido van der Brug.

,,Erfbelasting blijkt één van de meest gehate belastingen: ‘er is immers al zo vaak belasting over dat geld betaald’. Vaak spreek ik ouders die zich zorgen maken over de erfbelasting bij overlijden. Laatst nog een stel uit het Leusderkwartier. Ze hadden een huis met een WOZ waarde van 520.000 euro, een bijna afgeloste hypotheek van nog 30.000 euro en 10.000 euro spaargeld. Per saldo was hun vermogen dus 500.000 euro. Bij overlijden van de eerste zou de erfenis de helft bedragen oftewel: 250.000 euro. Volgens de wet zouden hun twee kinderen ieder een vordering (die noem ik ook wel ‘tegoedbon’) van ongeveer 83.000 euro erven. Ik rekende uit dat bij overlijden van de eerste ouder in totaal dan ruim 12.000 euro erfbelasting moet worden betaald. Dat geld hadden ze op dat moment niet op de bank staan! Ik kon hen echter ook vertellen dat door een slim testament te maken bij het eerste overlijden géén erfbelasting zou zijn verschuldigd. Dat sprak ze natuurlijk enorm aan.”

SLIM TESTAMENT ,,Veel mensen denken dat de wet tegenwoordig alles goed regelt bij overlijden en dat een testament daarom niet nodig is. Er zijn echter enige stekeligheden in het erfrecht waarom een testament toch nuttig of zelfs noodzakelijk kan zijn. Als er geen testament opgesteld is, bepaalt de huidige wet, voor een echtpaar met kinderen, dat de hele erfenis automatisch naar de langstlevende echtgenoot gaat. De kinderen erven een tegoedbon. Echter, over deze tegoedbon van de kinderen moet wél door de langstlevende erfbelasting worden betaald. Dit kan voor de langstlevende een groot probleem zijn, vooral als het vermogen vast zit, bijvoorbeeld in een huis. Zie het stel uit het Leusderkwartier. Deze belastingheffing kan worden voorkomen door het opstellen van een slim testament.”

GRATIS LEZINGEN ,,Er zijn veel zaken in een testament te regelen die je wel belangrijk vindt, maar waar je vaak geen weet van hebt. Dit najaar houden we diverse gratis lezingen in de Bergkerk in Amersfoort, om mensen te informeren over onderwerpen als erven, testament en het samenlevingscontract. De eerste is op donderdagavond 16 september.”

,,Ook komt dan het Levenstestament aan bod: een momenteel veel gevraagd document waarin je een (financieel) vertegenwoordiger aanwijst voor het geval je wilsonbekwaam zou worden. Ook belangrijk als je getrouwd bent!”

Aanmelden kan via de website: www.bbdnotarissen.nl of via telefoonnummer 033-4670700.

Mr. Guido van der Brug
notaris BolscherBrugDeijl Notarissen
Utrechtseweg 125 Amersfoort
Tel.: 033-467 07 00
www.bbdnotarissen.nl
info@bbdnotarissen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie