Mr. Guido van der Brug notaris: ,,De mogelijkheden om belasting te besparen worden helaas niet altijd gebruikt."
Mr. Guido van der Brug notaris: ,,De mogelijkheden om belasting te besparen worden helaas niet altijd gebruikt." BBD
De Specialist

Erfbelasting: onbekend en onbemind

7 oktober 2021 om 12:30 Zakelijk

Het overlijden van een dierbare brengt ook veel juridisch regelwerk met zich mee. De verklaring van erfrecht, de belastingaangiften, het uitvoeren van het testament. Voor veel mensen onbekende en onbegrijpelijke zaken. De mogelijkheden om belasting te besparen worden ook helaas niet altijd gebruikt.

Notaris Guido van der Brug licht een en ander toe.

,,Wanneer een eerste ouder komt te overlijden is het belangrijk de fiscale mogelijkheden te kennen. In de wet en soms ook in het testament staan fiscaal interessante bepalingen die dan kunnen worden gebruikt. Je moet ze echter wel weten te gebruiken. Het is daarom belangrijk je te laten voorlichten over de gevolgen en mogelijkheden, voordat de aangifte erfbelasting wordt ingediend.”

’SLIM’ TESTAMENT ,,In een ‘slim’ testament staan bijvoorbeeld mogelijkheden om na het overlijden van een eerste ouder geen erfbelasting te hoeven betalen! Maar daar moet de langstlevende dan wel gebruik van maken! Niet iedereen is goed op de hoogte van de mogelijkheden om zaken optimaal te regelen na een overlijden. Ik merk nogal eens dat de familie de aangifte erfbelasting door de boekhouder laat doen of door die ‘deskundige’ neef; deze doet immers ook altijd de aangifte inkomstenbelasting. Dat is echter een hele andere tak van sport dan erfbelasting en vaak wordt er dan geen optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden.”

GEEN WEET VAN ,,Door ook na een overlijden zaken goed te regelen kan soms nog erfbelasting worden bespaard en kan zelfs worden bespaard op de eigen bijdrage voor de zorgkosten van de langstlevende ouder. Je kunt dus zaken ook ná een overlijden nog regelen. Maar de beste eerste stap is, om voor het overlijden een slim testament te maken en dat de nabestaanden na het overlijden langs een notaris gaan om het testament goed uit te laten leggen. Helaas gebeurt dat niet altijd en blijft er veel voordeel liggen. Er zijn veel zaken te regelen die je wel belangrijk vindt, maar waar je vaak geen weet van hebt.”

GRATIS LEZING ,,In een gratis lezing in de Bergkerk, op dinsdagochtend 12 oktober van 10.00 uur tot 12.00 uur, vertel ik meer over erven, erfbelasting en het testament. Ook wordt er dan ruim aandacht besteed aan het maken van een Levenstestament. Een document waarin je zaken kunt regelen voor het geval je wilsonbekwaam wordt. Aanmelden kan via onze website of door te bellen. Je bent van harte welkom.”

Mr. Guido van der Brug notaris
Bolscher Brug Deijl Notarissen
www.bbdnotarissen.nl
033-4670700
Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie