Mr. Guido van der Brug: ,,Een levenstestament gaat vooral over bezit en bankzaken. En dat je echtgenoot of je kinderen het huis kunnen verkopen indien je bijvoorbeeld dement mocht raken.”
Mr. Guido van der Brug: ,,Een levenstestament gaat vooral over bezit en bankzaken. En dat je echtgenoot of je kinderen het huis kunnen verkopen indien je bijvoorbeeld dement mocht raken.” BBDNotarissen
De Specialist

‘Levenstestament voorkomt hoop gedoe’

5 april 2023 om 08:15 Zakelijk

AMERSFOORT ,,Maak je geen zorgen over het papierwerk op je oude dag en maak een levenstestament”, zegt notaris Guido van der Brug. ,,Veel mensen denken dat een levenstestament alleen gaat over medische zaken. Het gaat echter vooral over je bezit, zoals je huis en je bankzaken. En dat je echtgenoot of je kinderen het huis kunnen verkopen indien je dement mocht raken.”


,,Vorig jaar kwam een zoon met zijn ouders bij mij op kantoor langs. Hun huis in de oude binnenstad was al verkocht, het koopcontract was getekend, maar moeder ging de laatste tijd geestelijk hard achteruit. Kon zij de akte van levering nog wel tekenen? Of kon zij misschien een levenstestament tekenen waarin zij een machtiging geeft om alle zaken, en de levering, te regelen?
Een levenstestament is een document waarin je regelt dat iemand je zaken kan overnemen voor het geval je dat zelf niet meer kan, door bijvoorbeeld dementie. Je kunt volmacht geven aan je partner/echtgenoot, kinderen of ieder ander. Zo nodig kunnen deze dan ook de woning verkopen als de laatste ouder naar het verzorgingstehuis gaat. Een levenstestament wordt vastgelegd in een notariële akte. Behalve het aanwijzen van een vertrouwenspersoon kun je ook medische en andere wensen vastleggen. Op zich zou een levenstestament dus een goede oplossing zijn voor deze situatie, ware het niet dat ook voor het tekenen van deze akte moeder wilsbekwaam moest zijn.”

,,Ik besloot het gesprek aan te gaan met moeder. De anderen mochten daar niet bij aanwezig zijn om beïnvloeding of ‘voorzeggen’ te voorkomen. Ik haal daarvoor altijd het ‘stappenplan beoordeling wilsbekwaamheid’ tevoorschijn, om de juiste vragen te stellen. Helaas werden mijn twijfels in het gesprek niet weggenomen. Ik vertelde de familie dat ik daarom eerst een artsverklaring wilde hebben waaruit blijkt dat moeder nog in staat is te begrijpen, waarvoor ze gaat tekenen. Toen ik later het rapport van de arts kreeg, bleken mijn twijfels gegrond: moeder had alzheimer en was niet meer in staat om de strekking van de akten te overzien. Om de verkoop toch door te kunnen laten gaan moest daarom aan de kantonrechter worden gevraagd of moeder onder bewind kon worden gesteld. Dit duurde enige maanden waardoor de overdracht van het huis moest worden uitgesteld. Vader werd tot bewindvoerder benoemd. Voor de verkoop moest vervolgens de kantonrechter toestemming aan hem geven en in het vervolg moest vader jaarlijks rekening en verantwoording aan de kantonrechter afleggen. Een hoop geregel. Indien het echtpaar tijdig levenstestamenten had getekend dan was de gang naar de kantonrechter niet nodig geweest.”

GRATIS LEZINGEN

,,Mocht u interesse hebben in een levenstestament: Ik houd hier regelmatig lezingen over. De eerstkomende, over levenstestamenten, erfrecht en het nut van een testament, is op donderdagavond 13 april om 20.00 uur. Ook komt dan het erfrecht aan bod en hoe je met een slim testament veel erfbelasting kunt besparen. Aanmelden kan via: www.bbdnotarissen.nl of via het telefoonnummer.” 

Bolscher Brug Deijl Notarissen
Utrechtseweg 125 Amersfoort
Tel.: 033-467 07 00
www.bbdnotarissen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie