Notaris Guido van der Brug verzorgt op dinsdagavond 9 mei 20.00 uur een gratis lezing in de Bergkerk waarin hij meer vertelt over een testament, en levenstestament, voor alleenstaanden.
Notaris Guido van der Brug verzorgt op dinsdagavond 9 mei 20.00 uur een gratis lezing in de Bergkerk waarin hij meer vertelt over een testament, en levenstestament, voor alleenstaanden. BBD Notarissen
De Specialist

‘Testament en levenstestament ook belangrijk voor alleenstaanden’

26 april 2023 om 07:45 Zakelijk

AMERSFOORT ,,In mijn columns en lezingen besteed ik meestal aandacht aan het belang van een goed testament voor stellen met kinderen. Dat komt omdat veel ouders niet weten dat voor hen met een slim testament veel fiscaal voordeel te behalen is. Maar ook voor een alleenstaande is het maken van een testament en levenstestament belangrijk.”  

,,Een poosje geleden sprak ik een alleenstaande vrouw uit Kattenbroek. Zij vroeg zich af voor haar een testament wel nodig was. Met een hypotheekvrij huis had ze een behoorlijk vermogen na te laten. Ik legde haar uit dat als je geen testament hebt je familieleden je erfgenamen zijn. Omdat ze geen kinderen had en haar ouders waren overleden, waren haar erfgenamen haar drie broers, vier zussen en de kinderen van een overleden zus. Daar schrok ze van. Eigenlijk had ze maar met één zus en diens dochters een goed contact. Ze wilde wel dat die een deel van haar erfenis kreeg maar niet alles. Maar wie dan wel? Dat wist ze niet zo goed.”

,,We raakten aan de praat over wie er in haar leven belangrijk waren. Ze bleek een aantal goede vriendinnen te hebben en ook met de kinderen daarvan een goed contact te hebben. Ook deed ze veel vrijwilligerswerk voor enkele goede doelen. Uiteindelijk kwamen we zo op een op-maat testament waarin ze haar nichtjes tot erfgenamen benoemde, haar sieraden en inboedel aan haar zus naliet en diverse geldbedragen aan vriendinnen, hun kinderen en goede doelen legateerde. Bij de goede doelen was een bijkomend voordeel dat die belastingvrij konden erven. De zoon van haar beste vriendin benoemde ze tot executeur. Die was administratief handig, hielp haar nu al een beetje en kon dan na haar overlijden de aangiften doen en haar bezittingen verkopen en verdelen.”

Dat gedoe wilde ze haar familie niet aandoen en bovendien wilde ze zelf bepalen wie dan haar zaken ging regelen

,,Ik sneed toen aan dat het misschien nuttig was hem in een levenstestament ook tot levensexecuteur te benoemen. Een levenstestament is een document waarin je iemand aanwijst die je kan vertegenwoordigen, wanneer je zelf geen beslissingen meer kunt nemen, wilsonbekwaam bent geworden. Ik vertelde haar dat als ze dit niet regelde en ze zou dement worden, dat haar familie dan bij de rechtbank een bewindvoerder moest laten benoemen, om bijvoorbeeld haar huis te kunnen verkopen. Dat gedoe wilde ze haar familie niet aandoen en bovendien wilde ze zelf bepalen wie dan haar zaken ging regelen. Het werd daarom dus een levenstestament met de zoon van de beste vriendin als zakelijk vertegenwoordiger, haar beste vriendin als medisch vertegenwoordiger en haar zus als toezichthouder, zodat die een oogje in het zeil kon houden. Maar ook voor een alleenstaande mét kinderen zijn er belangrijke zaken te regelen. Zoals na een echtscheiding voorkomen dat via je kinderen je ex bij je erfenis kan. Of je kleinkinderen belastingvrij wat nalaten en regelen dat ze niet gelijk de erfenis kunnen opmaken.” 

GRATIS LEZING

,,Op dinsdagavond 9 mei 20.00 uur verzorg ik een gratis lezing in de Bergkerk in Amersfoort, waarin ik meer vertel over een testament en levenstestament voor een alleenstaande. Je kunt uiteraard ook een afspraak op ons kantoor maken. Aanmelden kan via onze site: www.bbdnotarissen.nl of via onderstaand telefoonnummer. Je bent van harte welkom.”

Mr. Guido van der Brug
Notaris Bolscher Brug Deijl Notarissen
Utrechtseweg 125 Amersfoort
Tel.: 033 467 07 00
www.bbdnotarissen.nl
info@bbdnotarissen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie