Loeve: ,,In dit boek lees je wat er achter haar volmaakte glimlach schuilging."
Loeve: ,,In dit boek lees je wat er achter haar volmaakte glimlach schuilging." Boekhandel Riemer
Boek van de maand

Het levensverhaal van kindster Jennette McCurdy

1 maart 2023 om 08:00 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze maand het boek van Jennette McCurdy – ‘Ik ben blij dat mijn moeder dood is’. 


,,McCurdy was op zesjarige leeftijd een televisiester en speelde in iCarly & Sam. Het programma wordt anno 2023 nog dagelijks uitgezonden op Nickelodeon. Een glamour- en succesvol leven met een innemende, volmaakte Amerikaanse glimlach buiten en op de set. Niets is wat het lijkt. In haar boek lees je vol afschuw wat er achter de ‘volmaakte glimlach’ schuilging.”


MANIPULATIE ,,Ze groeit op in een onveilige gezinssituatie. Haar vader is vaak dronken en doordat haar moeder hem bedreigt met een mes slaapt hij vaak buiten. Haar moeder heeft maar een liefje en dat is haar Jennette. Een moederliefde kan soms ver gaan, maar dit gaat echter veel verder. Naast de verstikkende liefde, neemt haar moeder haar leven over. Ze wurmt zich als enige ster-ouder tussen de audities, gooit de inhoud van haar dochters dagboek en informatie over inkomsten, op straat als het haar belieft. De manipulatie is haar hele leven aan de gang. Haar moeder heeft borstkanker en alles moet daarvoor wijken. Op een video die ze van zichzelf ziet als tweejarige, valt haar moeder naar haar uit omdat ze geen rekening houdt met haar ‘moeder met kanker’ en alleen maar aan zichzelf denkt. Later als er ruzies zijn, flapt haar moeder het er regelmatig uit: ,,You gave me cancer.”

Vanzelfsprekend zijn er dergelijke ster-kinderen met beknellende ouder-kind relaties bekend maar dit is de meest extreme vorm. Tot haar zestiende doet haar moeder haar onder de douche, ze verzwijgt wie haar echte vader is en houdt haar op alle fronten letterlijk klein. Ze moet zich elke dag wegen en heel weinig eten. En om kind-ster te blijven moet ze elke dag haar borsten insnoeren zodat ze niet zichtbaar zijn. De grote vraag is: hoe kom je hier uit? Je ziet Jennette op YouTube als veertienjarig meisje hoog opgeven over haar moeder. ,,Ze is geweldig. Ze heeft borstkanker en heeft alles voor mij over.” De praktijk is natuurlijk precies andersom. Jennette heeft nooit een eigen leven gehad, nooit geleerd hoe je op een gezond manier met mensen (en met name jongens) om moet gaan en heel open beschrijft ze hoe ze eetstoornissen ontwikkelt, haar vriendje kwijtraakt en uiteindelijk, als haar moeder dood is, verzucht: ‘Ik wilde nooit actrice worden. Alles in het leven deed ik om mijn moeder te vriend te houden’.

Ze is inmiddels jaren geleden gestopt met acteren. Met haar nieuwe boek in de hand heeft ze enkele theatershows gegeven, heeft ze een echt leven opgebouwd rondom haar eigen persoon. Het boek heeft in Amerika veel stof doen opwaaien. Het leest prettig, vol zelfspot en humor, maar bovenal is het ook een boek dat Hollywood, en mensen die een verwrongen relatie hebben met hun moeder, heeft wakker geschud.” 


BOEKENCLUB ,,Riemer biedt met haar boekenclub de mogelijkheid om over dit boek in gesprek te gaan op woensdag 12 april. Aanmelden, en het boek bestellen, kan via de website: www.boekhandelriemer.nl. Boekenclub vindt plaats in de winkel: Emiclaerhof 18 in Amersfoort.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie