Loeve: ,,Elk hoofdstuk heeft de titel variatie (maar dan genummerd) zodat je meer dan een boek leest. Eerder een gecompliceerde compositie ontleedt.”
Loeve: ,,Elk hoofdstuk heeft de titel variatie (maar dan genummerd) zodat je meer dan een boek leest. Eerder een gecompliceerde compositie ontleedt.” Boekhandel Riemer
Boek van de maand

‘Over fout zijn in de oorlog en Goldbergvariaties’

1 februari 2023 om 08:00 Zakelijk

AMERSFOORT Elke maand bespreekt Hans Loeve, bedrijfsleider van Boekhandel Riemer, een boek dat er om verschillende redenen uitspringt. Deze maand het boek Hotel Goldberg van Ewa Maria Wagner.   

,,De Nederlandse auteur Wagner debuteerde met het Tristan Akkoord. Zoals de titel al doet vermoeden speelt klassieke muziek een hoofdrol in dat boek en dat doet het in haar nieuwe boek ook. De titel Hotel Goldberg refereert aan de Goldbergvariaties van Bach. In de verantwoording geeft de auteur een prachtige samenvatting: ,,Tijdens het schrijfproces was de opa van Marie (de moordenaar) voor mij de ritmisch ostinate baslijn van de familie waarop de levensvariaties van Marie, Christa, Irene en anderen eromheen, gecomponeerd zijn.” En om in het vakjargon te blijven: dit zet de toon voor het verhaal.”

GELD ALS REMEDIE ,,Marie is beroepsmuzikante maar geeft haar beroep op om Marjolein (met wie ze een relatie heeft) te helpen in het noodlijdende restaurant dat zij heeft geopend. Het geeft wat wrijving; een chefkok die precies weet wat ze wil en de handen van een pianiste moet omturnen naar werk in de keuken. En de strubbelingen stapelen zich op als Marie een brief krijgt vanuit Polen; er wacht haar een erfenis omdat een tante van haar is overleden. Ze laat Marjolein alleen en reist af naar Pless. Daar blijkt ze een hotel te krijgen en een enorme grote hoeveelheid geld. Een plus een is twee dus het geld gebruiken om de schulden af te betalen die ze met het restaurant hebben en alles is geregeld. Maar helaas…”

WIRWAR IN HAAR HOOFD ,,In Pless ontmoet ze een keur aan markante personages, die allemaal een tipje van de sluier oplichten van een geheim dat daar bewaart wordt. Er blijkt een familielid te zijn, waarvan ze het bestaan niet wist en bovenal is er een dikke brief van haar opa. Waarom heeft hij haar zo uitgebreid geschreven? Ze kenden elkaar niet. En wat heeft dat met het geld te maken? Marie krijgt maar moeilijk de eindjes aan elkaar. De personeelsleden van het hotel hebben wensen waarvan de verkoop van het hotel er zeker niet een is! Tussendoor speelt ze piano, hoort ze de baslijn waarin haar opa in zit. Hoe gaat ze dit oplossen? Elk hoofdstuk heeft de titel variatie (maar dan genummerd) zodat je inderdaad meer dan een boek leest. Eerder een gecompliceerde compositie ontleedt.”

BOEKENCLUB ,,We gaan dit boek weer bespreken. Aanmeldingen voor de boekenclub alsmede het bestellen van het boek kan via onze website www.boekhandelriemer.nl.”

Boekhandel Riemer
Emiclaerhof 18
3823 EM Amersfoort
033 - 4560804
e-mailadres: amersfoort@boekhandelriemer.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie